Комисията за ЧЕЗ прие доклада за дейността си, но с особено мнение


Комисията за ЧЕЗ прие доклада за дейността си, но с особено мнение
Снимка: БГНЕС

2734

Парламентарната комисия за сделката за ЧЕЗ проведе последното си заседание и прие доклад с резултатите от дейността си. От ГЕРБ и ДПС обаче го подкрепиха с особено мнение.

С доклада депутатите задължиха Министерски съвет да извърши задълбочен анализ на изпълнението на целите на правителството в приетата Стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества в срок от 1 година. До края на годината Министерски съвет трябва също така да определи стратегическите обекти в сектор „Енергетика“.

Отпадна предложението министърът на енергетиката да предложи пред парламента критерии, върху които КЕВР да упражнява контрол при прехвърляне на дялове от капитала на електроразпределителни дружества.

Прие се обаче БНБ да бъде задължена да предостави на Народното събрание кореспонденцията с другите банки по сделката.

Предстои докладът да бъде разгледан в пленарна зала.

"Не съм удовлетворен от това, че не изпълнихме някои от големите очаквания, които имаше към комисията, а именно да дадем отговор на въпроса кой по същество и с какви средства купува активите на ЧЕЗ в България", каза председателят Жельо Бойчев от БСП, цитиран от "Фокус".

По думите му целите са изпълнени частично.

„Не приемам, че българските специални служби нямат информация относно хода и за това на какъв етап и кои са ангажираните лица с такъв тип сделки“, изтъкна той. „Без отговора на въпроса кой и как финансира сделката за ЧЕЗ не можем да бъдем сигурни и кой е купувачът“, обясни председателят на Комисията.

„С оглед на очакванията на българските граждани сме длъжни да съберем максимална информация. В хода на дейността на Комисията тази информация ни беше отказвана, само една банка ни отговори“, поясни той.

„Най-вероятно с колегите от БСП ще направим предложение за ясно допълване на Закона за кредитните институции за термина „професионална тайна“. Оказва се, че всички могат да използват тази информация, но Народното събрание не може“, посочи Жельо Бойчев. Попитан кога докладът ще бъде гласуван в зала той уточни: „Не мога да кажа, ние ще го внесем още днес. Дневния ред се определя от председателя на председателски съвет“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички