Компанията Eldorado Gold спира инвестициите си в Гърция


Компанията Eldorado Gold спира инвестициите си в Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

2174

Регистрираната в Канада златодобивна компания Eldorado Gold обяви в понеделник, че ще спре инвестициите в мините, проектите си и развитието на проучвателните активи в Гърция поради закъснения, причинени от гръцкото правителство.

Въпреки многократните опити на компанията и нейното гръцко дъщерно дружество да разговаря с правителството, "забавянето продължава при издаването на рутинни разрешителни и лицензи", съобщиха от компанията като добавиха, че "при настоящите условия няма да се правят допълнителни инвестиции", предаде AFP.

През 2015 в Гърция се разгоряха протести срещу проект за експлоатация на златна мина на Халкидическия полуостров от канадската компания Eldorado Gold, който тогавашното гръцко правителство се ангажира да анулира.

"SOS, Не на добива на злато!", "Ще загубим много работни места!" С такива бандероли бяха пристигнали участниците в демонстрацията. Сред тях имаше много рибари, пчелари, земеделци и работещи в туристическия бранш, както и депутати от управляващата радикална левица СИРИЗА. Главното опасение бе, че експлоатацията на мината ще нанесе вреди на земеделския и туристически район Халкидики.

Проектът от години предизвиква протести сред обществеността главно заради екологичните последици и финансовите условия на концесията.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички