Компасът на смартфона ви може да ви предпази от хакерски атаки


Компасът на смартфона ви може да ви предпази от хакерски атаки
Снимка: iStock/Guliver

3154

Все повече смартфони стават обект на хакерски атаки. Инсталирането на антивирусен софтуер и изтеглянето на приложения единствено от достоверни източници са само част от нещата, които могат да ви предпазят от такова неприятно преживяване.

Съвременните вируси и зловреден софтуер заплашват да изложат на риск популярните услуги като Siri и Google Assistant. Използването на гласови команди е един от най-лесните начини за хакване, съобщава TechRadar.

Заради това трябва да бъдете изключително внимателни, когато използвате подобни приложения. Ситуацията се задълбочава и от факта, че почти всеки аспект от социалния ни живот вече е свързан със смартфоните.

Екип от учени на New York State University разработват нов метод, който да ни предпази от евентуални атаки на хакери свързани с услуги като Google Assistant и Siri. Всеки опит да се копира и възпроизведе гласа ни е свързан с високоговорителите. Вградените колони на мобилните устройства създават магнитно поле, докато функционират.

Именно това е причината смартфоните да имат магнитометър, който оперира като компас при навигацията и стартирането на отделни приложения. Системата им използва и други сензори, с които определя разстоянието между смартфона и самия високоговорител, за да разбере дали потребителя наистина говори в него. Техният метод подканва потребителите да преместят смартфоните пред устните си, за да използват гласови команди, което допълнително ги предпазва от хакери.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички