Компютрите на бъдещето ще могат да се самоунищожават


Компютрите на бъдещето ще могат да се самоунищожават
Снимка: Getty Images/Guliver

5784

Нова технологична концепция, наречена Orwl, цели създаването на най-устойчивия и сигурен компютър на пазара. Една от интересните функции е механизъм, позволяващ на машината да се самоунищожи при определени ситуации.

Това означава, че компютърът е програмиран автоматично да изтрие цялата информация в себе си, ако някой чужд човек придобие физически достъп до него, предаде TechRadar.

В определени ситуации това може да е изключително полезна функция, която да не позволи на чужд човек да си осигури достъп до личната ви информация. Orwl вече може да се купи с преинсталирани версии на Windows, Ubuntu или Qubes OS, като осигурява защита срещу разнообразни заплахи. Сред тях са UEFI и DMA атаки.

Създателите на устройството твърдят, че компактният компютър ефективно може да се справи и с вирусите, които се инсталират от свързванетo на USB флашка.

Бъдещите собственици на Orwl ще разполагат с уникален ключ в ръката си и с него могат автоматично да отключват или заключват устройството, когато се приближат или отдалечат на повече от 10 метра от него. Ако те не са наблизо, компютърът активира специален режим на сигурност и блокира всеки един от USB портовете.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички