Концесионерът на мина "Оброчище" - с куп нарушения според прокуратурата


Концесионерът на мина "Оброчище" - с куп нарушения според прокуратурата
Снимка: Getty Images / Guliver

3847

Добив на повече руда, никакви периодични прегледи на работниците в мината, неплащане на глоби и замърсяване на река Батовска – това са прегрешенията на концесионера на мина „Оброчище“ „Евроманган“ ЕАД според прокуратурата.

Окръжният прокурор на Окръжна прокуратура – Добрич е провел лична среща с миньори от мината, на които е уведомен, че те добиват много повече руда от това, което се документира, а концесионерът крие от държавата действителния добив. За проверка на това твърдение са изискани данни от Регионална дирекция „Морска администрация“ - колко руда е изнесена през пристанището на морската ни столица.

Липсата на периодични медицински прегледи пък е потвърдена от Дирекция „Инспекция по труда“ в Добрич. „Евроманган“ активно са опитвали да попречат на проверки и не са плащали наложени от дирекцията глоби.

Иначе, лично окръжният прокурор на Добрич е извършил проверка на 5 юни тази година и е констатирал, че промишлената отпадна вода, която е била използвана в производствения процес за добив на руда под земята, въобще не се пречиства по никакъв начин и директно се излива в р. Батовска на няколко километра от устието ѝ, което се намира в южния край на курорта Албена. Помпите, с които тази замърсена с тежки метали вода, се е изпомпвала от галериите на повърхността и от там – по дере в реката, са били пускани през нощта, когато няма опасност нещо да бъде видяно. Заради това държавното обвинение започва разследване за замърсяване (чл. 352, ал. 1 от Наказателния кодекс), по което наказанието е от 1 до 5 години затвор и глоба от 5000 до 30 000 лева.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички