Ковачки иска да участва по всякакъв начин в АЕЦ "Белене"


Ковачки иска да участва по всякакъв начин в АЕЦ "Белене"
Снимка: Министерство на енергетиката

10485

13 заявления са подадени за участие в процедурата за изграждане на АЕЦ "Белене", от които 7 - за стратегически инвеститор, 2 за участие в проекта чрез доставка на оборудването и участие в структуриране на финансирането, 4 са за придобиване на миноритарно участие и дългосрочно изкупуване на електроенергия. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти след като с вчерашния ден изтече срока за заявяване на намерения за участие в проекта.

Сянката на Ковачки

В един от консорциумите, искащи да станат стратегически инвеститор - "АЕЦ Белене", влиза "Гранд Енерджи", чийто едноличен собственик на капитала от 12 август е Венцислав Петков т.е. дни преди подаването на заявлението за "Белене", а името е производно на това на друг участник в процедурата, зад който наднича Христо Ковачки. Става въпрос за "Гранд Енерджи Дистрибюшън" ООД, чийто едноличен собственик е Надежда Арсова - компанията иска миноритарен дял и се интересува от сключване на договор за купуване на ток от АЕЦ "Белене". Арсова е била секретарка на Ковачки. А ТЕЦ "Бобов дол", който е на бизнесмена, е бил едноличен собственик на капитала на "Гранд Енерджи Дистрибюшън" ЕООД допреди 5 години.

Друга връзка към Ковачки е "Атоменергоремонт". Компанията хем участва в консорциума "АЕЦ Белене", хем иска и миноритарен дял в бъдещата Втора атомна, както и да сключи договор за изкупуване на ток. Точно "Атоменергоремонт" подаде жалба срещу поръчката за строителство на газопровода от турската до сръбската граница, по който "Газпром" трябва да транзитира газ от "Турски поток".

До април 2010 г. "Атоменергоремонт" е собственост на контролираната от Христо Ковачки Българска енергийна компания. След това собствеността премина в сейшелската офшорка "Хестън корпорейшън лимитид". През 2014 г. заради закона, който забранява достъпа на офшорки до обществени поръчки, номиналният собственик на "Атоменергоремонт" отново беше сменен. Дружеството е прехвърлено на българската "Бултрейд корпорейшън", която е собственост на Борис Методиев, но е регистрирана на адрес в индустриална зона "Орион", на който са регистрирани повечето дружества, контролирани от Ковачки. Освен това Методиев е получил акциите от Валентин Терзийски, който влезе в надзорния съвет на "Топлофикация София", а до 2014 година ръководи "Топлофикация Плевен", която също е свързана с Ковачки. Сега освен "Бултрейд" малки дялове държат и контролираните от Ковачки пенсионни компании с бранда "Топлина" и ОЗК "Застраховане".

Кои са кандидатите за стратегически инвеститор

За стратегически инвеститор са заявили намерение 7 кандидати -  руската държавна корпорация „Росатом“ чрез компанията „Атоменергопром“, Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Корейската хидроатомна корпорация, регистрирана в Германия компания "Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство", консорциуми „АЕЦ Белене“ и „Атомна електроцентрала Белене 2019“, регистрираната в България компания „ИПК и УП“ ЕООД.

Министър Петкова уточни за консорциумите, че единият - консорциум „Атомна електроцентрала Белене 2019,“ е между чешки и български участник – „Витковице Хеви Машенари“ АД и „Груп Интернешънъл България“ АД, България. Другият консорциум - „АЕЦ Белене – България“ е с водещ партньор „Атоменергоремонт“, ОЗК, "Гранд Енерджи", "Квант" и ТЕЦ Марица 3.

Останалите кандидати

За участие в проекта чрез доставка на оборудване и осигуряване на финансиране има двама кандидата - френската компания Фраматом и американската General Electric. Framatome е заявила желание за участие при структуриране на финансирането на проекта и доставка на системи за безопасност, в това число електрически системи, системи за оборудване и контрол, отоплителна, вентилационна и климатични системи. General Electric също заявява желание за участие в структуриране на финансирането на проекта, заявява желание и да участва като потенциален проектант на проекта и доставчик на различни пакети, включително основното оборудване на турбинна зала, компресорите, трансформаторите и друго електрическо евакуационно оборудване. Американската компания е изразила готовност за предоставяне на подкрепа на бъдещия собственик и оператор при осигуряване на финансово споразумение, обезпечено от агенциите за експортно кредитиране.

4-те компании, заявили желание за придобиване на миноритарен дял и сключване на договор за изкупуване на ток са основно български: „Атоменергоремонт“ АД и „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД. Заявления за изкупуване на енергия са подадени от „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД и от „Юропиан трейд оф енерджи“ АД. Заявен е интерес от страна на Република Северна Македония за придобиването на миноритарен дял в проектната компания, както и заявление за изкупуване на електрическа енергия от АЕЦ „Белене“. В момента е в ход съгласувателна процедура във връзка с това заявление.

„Едни от големите, световни лидери в ядрената енергетика са заявили интерес за участие, също световни лидери в производството на оборудване на АЕЦ са заявили, също за участие в структуриране на финансиране на проекта. Имаше много скептицизъм по отношение на това дали ще има интерес и мисля, че вече е разсеян, защото това са световни лидери в световната ядрена енергетика“, коментира министър Петкова. Интересът към процедурата според нея е гаранция за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“.

Според процедурата до 90 дни ще бъде изготвена кратката лита на потенциалните стратегически инвеститори, за което е създадена комисия. Съставът ѝ е изцяло български – в нея влизат представители на Министерството на енергетиката, Български енергиен холдинг и националната електрическа компания и се председателства от изпълнителния директор на БЕХ Жаклен Коен. Членове са Иван Йончев, изпълнителен директор на НЕК, икономисти, юристи, експерти. Чуждестранни консултанти на този етап не са предвидени. Комисията ще докладва периодично на Министерския съвет и парламента и няма да бъде предприето нито едно действие, което да не бъде обсъдено в широк кръг, увери министър Петкова.

Тази комисия още днес ще започне работа по предоставените заявления за участие в процедурата. Освен кратката листа на потенциалните стратегически инвеститори, ще изготви и списъци на тези, които желаят да изкупуват енергия и да придобият миноритарен дял. Срокът за изготвяне на кратката листа е до 90 дни. Тя ще бъде докладвана и на правителството и на парламента. „Всяка една стъпка, ще бъде съгласувана и одобрявана от българския парламент, който е поставил критериите, параметрите“, подчерта Петкова.

Очакванията бяха да бъде заявен интерес по отношение на три възможни опции – да бъде подадено заявление за участие като стратегически инвеститор, за участие с миноритарно участие или подаване на заявление за сключване на договор за дългосрочно изкупуване на електроенергия от бъдещата електроцентрала. Предстои да бъде изготвена кратка листа единствено и само на компаниите, подали заявление като участие в процедурата като стратегически инвеститор. За кандидатите за другите опции – да участват като миноритарни собственици или да сключат договори за изкупуване на ток, ще бъде съставен списък и техните заявления ще бъдат предоставени на потенциалните стратегическите инвеститори.

Определеният индикативен срок за избор на стратегически инвеститори за реализация на проекта „Белене“ е една година, което означава, че към май 2020 г. По думите на Петкова целта ще бъде процедурата да приключи успешно, а не бързо, така че е възможно срокът да бъде удължен, но е възможно и да бъде съкратен.

Комисията ще търси съответствие между предоставената от компаниите информация, техния опит, одиторските доклади за дейността им, кредитния им рейтинг, корпоративната им свързаност с други компании. Ще бъде направен пълен анализ на състоянието им, опита им.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички