Краят на 2016 година - бизнесът бяга от европейските борси

Краят на 2016 година - бизнесът бяга от европейските борси
Източник: iStock/Guliver

Все повече компании напускат европейските фондови пазари, вместо да се присъединяват към тях. Това заключение може да бъде направено на база на предварителните данни на Асоциацията на финансовите пазари в Европа за последното тримесечие на миналата година.

Според обобщената информация пускането на нови акции на европейските пазари през периода октомври-декември 2016 година е на обща стойност 146,8 млрд. евро, което е са 39% по-малко на годишна база или с 50,9 млрд. евро по-малко! На практика основен елемент в този сегмент е първичното публично предлагане на акции т.е. вписването на фондов пазар, но също и издаването на ценни книжа. Само 206 компании са решили да излязат на борсата в този период, сравнено с 291 през същия период на 2015 година.

През последното тримесечие на миналата година общият обем на търговия на основните европейски фондови борси възлиза на 11,8 трилиона евро. Това е с 9,4% спад на годишна база, когато обемът на търговията е бил 13,1 трилиона евро.

Не всичко обаче изглежда прекалено черно. Данните сочат, че през периода октомври – декември 2016 година корпоративните сливания в Европа са на стойност 1,013 млрд. евро, което е с 19,6% повече на годишна база. Причината обаче са две големи сделки.

Подробен доклад вижте ТУК!

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.