Красивите хора напредват по-бавно в кариерата

Красивите хора напредват по-бавно в кариерата
Източник: iStock/Guliver

Много хора биха си помислили, че привлекателните служители имат наистина голям шанс да се издигнат в кариерата си, благодарение на чар. Истината е, че красотата създава дистанция, що се отнася до работното място. Редица проучвания доказват, че хората с класически красиви лица (високи скули, прав нос, бели зъби и симетрични черти) получават по-малко оферти за работа, независимо от пола.

Според изследователите причината за това се корени във факта, че колкото и големи професионалисти да са мениджърите, на подсъзнателно ниво те възприемат красивите кандидати като конкуренция и потенциална заплаха.

Ако става дума за кандидати от силния пол, това би означавало повече внимание и симпатия от страна на женския персонал във фирмата. Привлекателните дами пък са по-склонни да разсейват и да създават съперничество.

Предишно проучване, проведено от психолози от Университета в Есекс и Кеймбридж, открива подобни доказателства за дискриминиране на привлекателните хора. Изследванията им установяват, че служителите, които се възприемат като привлекателни, е по-малко вероятно да бъдат разглеждани като добри и да им бъде поверена по-голяма отговорност във времето.

Оказва се, че шефовете, страхувайки се да не покажат дискриминация към по-малко привлекателните хора, са склонни да дадат най-нежеланите длъжности на най-красивите си служители. И по този начин най-лицеприятните работници се оказват в долния край на социално-икономическия спектър.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.