Краставиците поскъпнаха с близо 30% за седмица

Краставиците поскъпнаха с близо 30% за седмица
Източник: Getty Images / Guliver

Храните на едро продължават да поскъпват, като за изминалата седмица увеличението е с 1,23%, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), а за месец повишението е над 7%.

Логично най-чувствително с над 29% поскъпват оранжерийните краставици и по борсите се търгуват по 2,84 лева за килограм. Цената на картофите се повишава с 1,1% до средно 0,71 лева за килограм на едро, а морковите поскъпват с 8,1% до 0,80 лева за килограм. Зелето се търгува по 0,56 лева за килограм на едро.

Ябълките поскъпват с 9,5% и се продават средно по 1,15 лв./кг. Цената на лимоните се повишава с 2,2% до 1,89 лева за килограм. Гроздето от внос поевтинява с 10 стотинки до 2,20 лева средна цена. 

През целия месец ноември има известно раздвижване на пазара на храни, изразено в леко поскъпване на някои основни хранителни стоки като свинско месо, ориз, риба и поевтиняване на пилешкото месо и пилешките разфасовки, прясно и кисело мляко, се посочва в анализ на председателя на ДКСБТ Владимир Иванов. По думите му обаче ценовите колебания са в тесни рамки и като цяло пазарът на храни остава спокоен.

Прави впечатление, че цената на кашкавала се повишава на месечна база с около 2%, стойностите на сиренето и маслото се задържат около нивата от предходния месец, а при цените на млякото се наблюдава намаление с 3-4%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.