Кравата Пенка ще живее, реши БАБХ

Кравата Пенка ще живее, реши БАБХ
Източник: Getty Images / Guliver

Кравата Пенка ще живее и ще бъде върната на собственика си. Изследванията ѝ са показали, че е в отлично здраве, става ясно от съобщение на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Пенка стана известна, след като прекоси границата ни със Сърбия и прекара 15 дни на територията на западната ни съседка, а се върна у дома. Заради това от БАБХ искаха да я умъртвят с мотива, че това е изискване на европейското законодателство. Стопанинът на кравата обаче направи медийно достояние казуса, който се прочу в цяла Европа. Стартира и кампания за спасяването на кравата, която бе подкрепена дори от сър Пол Маккартни. 

„Предстои изготвяне на протоколите от изпитванията, като животното остава на този етап възбранено в с. Копиловци. Очаква се към края на седмицата животното да бъде върнато за отглеждане в обекта в с. Мазарачево. Продължат срещите на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев с колеги от Сърбия по трансграничното сътрудничество в областта на ветеринарната дейност”, се казва още в официалното съобщение на сайта на БАБХ.

Лабораторните анализи на Пенка са били отрицателни за изследваните болести.

По-рано днес Явор Гечев от фондация "Четири лапи" обяви целия случай с кравата за четвъртия гаф на БАБХ от началото на годината. Другите три скандала, в които се забърка агенцията, са с лъвчетата Терез и Масуд, умъртвените птици от столичния зоопарк и бедстващите кончетата в Осоговската планина.


Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.