Криптовалутата Ripple е новият хит на пазара

Криптовалутата Ripple е новият хит на пазара
Източник: iStock/Guliver

Криптовалутата Ripple, втора в света по пазарен дял след Bitcoin, достигна рекордни стойности в сряда (3 януари). Тя вече се търгува за 2,51 долара според данни на CryptoCompare (сайт, проследяващ стойността на различните криптовалути на различни платформи за търговия), цитирани от CNBC.

Увеличението е на стойността е със 120% само за седмица. За цялата година ръстът пък е цели 39 600%.

Ripple е компания, която е създала собствена криптовалута със същото име, търгуваща се под съкращението XRP. Маркетира се като решение за трансгранични разплащания за големи финансови институции, базирано на блокчейн технологията.

Тази криптовалута вече се използват от банки като Santander, Bank of America Merrill Lynch, UBS и RBC. Тя решава различен проблем от биткойна, позволявайки да се уреждат плащания между различни валути и дори различни системи за плащания. Задълженията се записват в обществен регистър. Той се съхранява на всички компютри на мрежата на Ripple. Парите се трансферират само ако двама участници отчетат достатъчно доверие един към друг. Ако участниците не си вярват достатъчно, мрежата се опитва да създаде доверие.

XRP действа като мост между традиционните валути по време на сделка. От Ripple твърдят, че трансакциите в XRP могат да бъдат уредени в рамките на четири секунди, по-бързо от която и да е голяма криптовалута в момента.

В момента като цяло има 100 млрд. рипъла, от които 55 млрд. могат да се разпределят сред ползвателите на мрежата

 

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.