Кристалина Георгиева и Марио Драги разтревожени от плана на Тръмп за митата

Кристалина Георгиева и Марио Драги разтревожени от плана на Тръмп за митата
Източник: Getty Images/Guliver

Откакто американският президент Доналд Тръмп обяви, че планира да въведе мита върху вноса на стомана и алуминий, световни лидери, водещи икономисти и медии са силно разтревожени, че предстои търговска война. Поредни коментари по темата направиха изпълнителният директор на Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) Кристалина Георгиева и управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

Георгиева заяви, че Тръмп трябва да направи „оценка на последиците“, преди да продължи с плана, чието реализиране разпали опасения за търговска война с Китай и Европа и разтревожи световните пазари, предаде AFP.

Тя каза, че нейното послание към Тръмп е да направи "внимателна оценка, преди да предприеме по-нататъшна стъпка".

"Ако предприемете стъпка по някаква причина, тогава трябва да предвидите няколко стъпки за последствията", каза Георгиева пред малка група репортери в Брюксел. "Преценете какви са последиците и след това се консултирайте се за тези последици".

От своя страна Марио Драги изрази загриженост за международните отношения след евентуалното въвеждане на митата.

"Има известна тревога или притеснение за състоянието на международните отношения, защото ако прилагате тарифи срещу онези, които са ваши съюзници, човек се пита кои са враговете", каза Драги.

"Ние сме убедени, че споровете трябва да бъдат обсъждани и решавани в многостранна рамка", каза той, като предупреди, че "едностранните решения са опасни".

Драги допълни, че "нарастващият протекционизъм" може да навреди на растежа в еврозоната.

Припомняме, че Тръмп се кани да въведе 25% мито на вносната стомана и 10% на вносния алуминий. ЕС пък се закани да отвърне с контрамита на американски стоки, сред които фъстъченото масло, бърбъна, портокаловия сок и др.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.