Кристалина Георгиева стана шеф на МВФ


Кристалина Георгиева стана шеф на МВФ
Снимка:

4176

Българката Кристалина Георгиева е новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Тя е била избрана от борда на директорите на институцията, след като се е представила отлично по време на интервюто, съобщава Reuters.

Източник на Reuters от борда на МВФ заяви, че Георгиева "убеди борда, че е лидерът, от който се нуждае институцията, и ще бъде силен защитник на многостранната система".

Гласуването след изслушването е церемониално при наличието на неформално одобрение от висшия мениджмънт на фонда, отбелязва Reuters.

Георгиева зaменя на високия пост Кристин Лагард, която бе първата жена, оглавила МВФ през 2011 г. Лагард бе начело на фонда по времето на европейската дългова криза.

"Десноцентристки политик, израснала в България при комунизма, Георгиева си изгради репутация по време на дейността си за Световната банка, където сега е в отпуск от длъжността си на главен изпълнителен директор по време на процеса на номиниране в МВФ, и в Европейската комисия - като упорит технократ, шампион по отношение на равенството между половете и лидер в глобалната борба срещу изменението на климата", написа Reuters в деня на избора на Георгиева.

Агенцията прогнозира, че тя ще се "сблъска с множество предизвикателства като ръководител на МВФ, кризисния кредитор в света с един трилион долара огнева мощ". Сред изброените предизвикателства е и глобалното икономическо забавяне, предизвикано от ескалирането на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Щатите, които са с най-много права на гласуване в борда, се оттеглиха от многостранните споразумения. Растат рисковете и за много развиващи се пазари като Аржентина, която през 2018 г. получи спасителна вноска от 57 млрд. долара - най- голямата помощ, отпускана от фонда досега, припомня Reuters.

Българката Кристалина Георгиева достигна до извода, след като в началото получи подкрепата на френския президент Макрон, а след това и на останалата част от ЕС, както и мълчалива подкрепа от САЩ. За да няма пречки пред избора, фондът промени възрастовите ограничения за високия пост.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички