Крумова: 7% от парите по европрограмите са изплатени в края на 2016 г.


Крумова: 7% от парите по европрограмите са изплатени в края на 2016 г.
Снимка: БГНЕС

2582

7 на сто е изпълнението на бюджета на европрограмите като реално изплатени средства в края на 2016 г. Това заяви на брифинг служебният вицепремиер по европейските фондове Малина Крумова, предаде БГНЕС.

„Открихме второто заседание на Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство. Той се провежда след първата година на реално изпълнение на оперативните програми”, разясни Крумова. Тя открои някои от оперативните програми, които били много напред в изпълнението си. „ОП „Развитие на човешките ресурси” към настоящия момент вече има 44% договорени средства от Европейския социален фонд и 12% реално разплатени. ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” е с 43% договорени средства и 9% реално изплатени средства. ОП „Иновации и конкурентоспособност с 37% догорени средства и 10% реално изплатени средства. Това е на фона на общото договаряне в размер на 30% от бюджета на програмите и около 7% изпълнение на бюджета на програмите като реално изплатени средства в края на 2016 г.”, заяви Малина Крумова.

Тя посочи, че миналата година е била доста активна за управляващите органи, които трябвало да приключат докладването и отчитането на всички оперативни програми от 2007-2013 г. и да гарантират разработването на законосъобразни системи за управление и контрол по отношение на изпълнението на новия програмен период.

Малина Крумова обясни, че и ОП за развитие на селските райони също се развива добре, като към настоящия момент изпълнението на програмата в договаряне в размер на около 17% и изплатени суми в размер на 6,5%.

Тя изрази надежда, че в рамките на мандата на служебния кабинет ще се успее да бъдат затворени всички предварителни условия по европрограмите. „Изключение прави единствено предварителното условие по отношение на инфраструктурата за научни изследвания и иновации, тъй като е необходимо приемането от НС на Стратегията за развитие на научните изследвания. Предполагам, че може да има забавяне по отношение на условията в сектор „транспорт”, тъй като те са свързани с приемането на Интегрирана транспортна стратегия 20-30, която е в процес на разработка към настоящия момент”, обясни вицепремиерът по еврофондовете.

Крумова обясни, че като друга задача, по която се работи, е опростяването на правилата и процедурите за изпълнение на програмите и проектите по европейските структурни, инвестиционни фондове. „Това е от ключово значение, за да се осигури административната тежест за бенефициентите по проектите. В същото време улеснява и достъпа до евросредства. Предстои да се приеме национална методология за единна ставка за разходите за организация и управление по проектите, финансирани от европейските структурни инвестиционни фондове, която трябва да бъде приета на МС и ще я приемем в рамките на мандата на служебния кабинет”, посочи вицепремиерът.

„За нас е от ключово значение да продължим добрия диалог с ЕК. Вицепремиерът по еврофондовете няма зам.-министри, затова не представям такива, но ще продължа да работя с колегите, с които съм работила до момента. Те са се доказали в годините като професионалисти и експерти”, каза Крумова.

Тя подчерта, че е важно да бъде продължен конструктивният и активен диалог с ЕК.

Вицепремиерът посочи, че към настоящия момент не може да индивидуализира нарушения по европрограмите.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички