Куба отново позволи развитието на частен бизнес


Куба отново позволи развитието на частен бизнес
Снимка: iStock/Guliver

3665

След едногодишна пауза властите в Куба взеха решение отново да започнат издаването на лицензи за частен бизнес. В този сектор от икономиката на островната държава вече са заети около 13% от работната сила.

Едногодишното замразяване предизвика сериозни притеснения, както у бързо разрастващия се частен сектор, така и сред кандидат-предприемачите в Куба. Съобщението за промяна в политиката обаче донесе въздишки на облекчение, предаде AFP.

Официалният вестник на Централния комитет на Кубинската комунистическа партия „Гранма“ написа, че новите мерки ще са по-рестриктивни, но те са необходими заради множеството нарушения на частниците. Основните от тях са укриване на данъци, недеклариране точния брой на наетия персонал, както и неплащане на осигуровки.

През август 2017 година правителството преустанови издаването на бизнес лицензи за 30 от най-доходоносните дейности на острова, най-вече за ресторантьорството. Целта на властите беше ревизиране на съществуващите регулации.

„Нямаме намерение да забавим или обърнем курса, нито ще позволим каквито и да е предразсъдъци спрямо частния сектор. Жизненоважно е обаче гражданите да уважават закона, без което не е възможно да затвърдим постигнатото“, заяви тогавашния президент Раул Кастро, който през април 2018 година беше наследен на поста от Мигел Диас-Канел.

В резултат на новите ограничения броят на секторите от икономиката, в които частната инициатива ще бъда възможна, се намалява от 201 на 123.

Според заместник-министъра на труда Марта Фреито, цитирана от вестник „Гранма“, нито една дейност не е премахната от списъка с разрешените, а намаляването на броя е резултат от „реорганизирането им“. Дори са добавени нови категории, където е позволена частната инициатива като „сладкар“ и „наемодател на транспортно средство“.

Бившият президент Раул Кастро започна реформите през 2011 г., за да отвори силно централизираната икономика за чуждестранни инвестиции и малкия бизнес, чието развитие отбеляза истински бум.

Куба обаче продължава да бъде обект на търговско ембарго от страна на Съединените щати и делът на държавните компании в икономиката на страната е близо 85%.

Заплащането на държавните служители е около един долар на ден, но тези в частния сектор могат имат възможност да печелят многократно по-високи суми. Към май 2018 година в частния сектор в Куба са заети над 590 хил. души, което според официалната статистика се равнява на 13% от работната сила.

„Смятам, че ще е за добро“, казва за решението от вторник Едуардо Гарсия, който е частник часовникар.

„Много хора увиснаха с парите си, надявайки се да получат разрешение за частен бизнес. Вече бяха инвестирали сериозни суми. Много наемодатели закупиха къщи или други имоти. Разполагаха с пари и стока и изведнъж всичко това остана замразено“, добавя Гарсия.

Едно от главните закононарушения, което правителството, оглавявано от Диас-Канел, опитва да овладее кражбата на гориво от държавните служители и препродажбата му на черния пазар.

Когато след 150 дни новите правила влязат в сила, частните таксиметрови шофьори ще бъдат задължени да отчитат консумацията на гориво, като за целта ще бъдат въведени купони, с които ще им дадат право да закупуват бензин на по-ниски от пазарните цени.

„Виждам в това важна положителна стъпка. По този начин нашата работа ще се улесни в известна степен, а и ще бъде сложен край на нелегалните дейности“, твърди Пабло, 47-годишен таксиметров шофьор.

Друго нововъведено ограничение е, че ще може да се получава лиценз само за един вид дейност.

„Тези дейности е невъзможно да бъдат извършвани едновременно“, казва заместник-министър Фреито. „Как е възможно някой да бъде едновременно ресторантьор, маникюрист и мияч на автомобили?“, продължава тя.

Според данни на финансовото министерство на островната държава, работещите в частния сектор носят едва 5% от приходите в бюджета, докато делът на държавните компании е 86%. Останалата част се дължи на малки ферми и други сектори.

По всяка вероятност решението на властите в Хавана ще доведе до издаване на голямо количество нови разрешения за започване на малък и среден бизнес, което би могло да доведе дори до конституционна реформа в комунистическата държава.

„Вече беше призната необходимостта от микро и малките частни предприятия. Все още обаче не са предприети необходимите законодателни инициативи те да бъдат напълно легализирани“, пише в своя интернет блог кубинският икономист Педро Монреал.

„Колко време ще отнеме преди тази необходимост бъде призната“, пита той.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички