Културният туризъм е най-активен в София, Пловдив и Велико Търново


Културният туризъм е най-активен в София, Пловдив и Велико Търново
Снимка: Actualno.com

3025

Постъпленията от културен туризъм у нас възлизат на цели 780 млн. лева за тази година. Това означава, че в момента този вид посещения допринасят за 12% от приходите в бранша, заяви председателят на Института за анализи и оценки в туризма у нас Румен Драганов пред "Монитор".

За миналата година сумата е 7,8 на сто от 5,8 млрд. лева. Така туристите, разглеждали родните културни забележителности през 2016 г., са оставили 4,5 млрд. лева.

По думите на Драганов за първи път тази година летният туризъм се изравнява с т.нар. алтернативен, в който попадат зимният, културният, спортният, кулинарният и младежкият туризъм. В предишни години съотношението между летния и алтернативния е било 75% на 25%.

„Всички тези нискотарифни авиокомпании, които летят през ноември, декември, януари, февруари е ясно, че не отиват на море, а хората посещават София. Вие сега, ако излезете, ще видите колко много млади хора има, които са точно под етикета „културен туризъм в градска-историческа среда“, бе категоричен Драганов.

Освен столицата ни редовно посещавани са Пловдив и Велико Търново. Догодина се очакват и повече туристи във Варна и Бургас след като нискотарифните компаниите пуснат полети и до там.

Според него българите, които пътуват по културни мероприятия, са два пъти повече спрямо чужденците, но те харчат много по-малко пари спрямо чуждите граждани.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички