Кунчев: Затлъстяването при децата у нас е сериозен проблем

Кунчев: Затлъстяването при децата у нас е сериозен проблем
Източник: iStock/Guliver

"Сериозна е ситуацията с наднорменото тегло при децата в България. Години наред имаше повишаване на процента и изискваше мерки. В момента той твърдо държи от около 15-25% затлъстяване при децата. На по-късен етап от израстването наднорменото тегло отключва други заболявания и усложнения, като диабет и сърдечна недостатъчност." Това заяви за БНТ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

"Ако не предпазим децата си от най-ранна възраст от болести, никога няма да насмогнем на процесите на непрестанно лечение на новопоявяващи се заболявания", каза още той.

"Опитваме се да приучим децата към здравословно хранене от най-ранна детска възраст, защото тези навици остават за цял живот. Основните фактори в този процес са семейната среда и достъпът до здравословна храна. Фактори са и намаляването на агресивната реклама, която включва енергийни напитки и сладкиши. Важна е и двигателната активност", разкри Кунчев.

"Трябва да има мерки за етикетиране с пълна информация какво консумираме, с колко калории е, и какво е съдържанието на сол и мазнини. Стремежът ни е да реформулираме храните, което не беше посрещнато никак добре от индустрията, но сега са много по-кооперативни и осъзнават, че в някои храни трябва да падне процентът на хидрогенираните мазнини и солта", допълни още Ангел Кунчев.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.