Купуваме по-евтин руски газ, ще влиза от ново място

Купуваме по-евтин руски газ, ще влиза от ново място
Източник: Министерски съвет

България е приключила преговорите с "Газпром Експорт" за нова входна точка за руския природен газ. Точката на доставка ще стане "Странджа 2" (на българо-турската граница, б.р.), като така ще спестим 80 млн. лв.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг в министерството, предаде БГНЕС.

С до 5% ще намалее цената на руския природен газ за България, обяви още  Петкова.

След финализиране на преговорите е решено да бъде променена входната точка на доставка с "Булгатрансгаз" и тя вече да е "Странджа 2".

"Направени са финансови и технически анализи. При новата точка, на която ще получаваме руския газ, България ще спести почти 80 млн. лв. на годишна база", обяви Петкова.

"Готови сме да поемем руския газ от новата точка - "Странджа 2". Днес се подписва споразумение за междусистемна свързаност", декларира Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

Той бе категоричен, че заради промяната няма да има пречка за доставките на газ от България за Гърция и Северна Македония.

Заради промяната пък всички количества газ ще бъдат доставени през Турция, вместо през Румъния, стана ясно още от експертите.

Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз", бе категоричен, че новата точка на доставка започва от 1 януари.

Владимир Малинов коментира и ситуацията с газовия хъб "Балкан". Считано от 2 януари газовият хъб "Балкан" е готов да представи платформа за двустранна търговия, която ще позволи да се либерализира природния газ в България и всички сделки ще се извършват на платформата, заради което търговците на природен газ ще могат да се възползват от по-добри финансови и икономически условия, ефект ще има и за крайните потребители на природния газ.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде отчет и какво се случва със строителството на "Балкански поток".

"Върви с ускорени темпове, работи се на 150 км трасе - разделено на три участъка. Доставени са 17 539 тръби - за 215 км от трасето, работи се дори и в момента на терен", каза тя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.