Къде по света хората дават най-много пари за смартфони


Къде по света хората дават най-много пари за смартфони
Снимка: iStock/Guliver

2046

Популярните модели смартфони имат различна цена в различните държави. Причините за това могат да бъдат ставките на местните данъци, вносни мита или пък определени изисквания на производителя. От Android Authority ни разкриват къде по света хората плащат най-скъпо за своите смартфони.

Смартфони от висок клас

Може и да не ви се вярва, но рядко някой смартфон от висок клас вижда пълно глобално разпространение. Нито един от миналогодишните LG V20 и HTC 10 не беше пуснат в търговската мрежа по целия свят. Не така стоят нещата обаче с други два флагмана: iPhone 7 Plus и Galaxy S7 Edge, които са били използвани в това проучване.

Оказва се, че 32 GB версии на високия клас смартфони на Samsung и Apple са най-евтини в САЩ и Канада, след това се нареждат Япония и Близкия Изток. В Европа, Китай и на азиатските пазари е добавена малка сума отгоре за тези модели, най-вероятно поради допълнителни данъци. Доста по-скъпо се купуват тези телефони в Индия, Мексико, Русия и скандинавските страни, а в Латинска Америка, Южна Африка и Нова Зеландия клиентите плащат значително повече от тези в другите региони.

Среден клас смартфони

Флагманите са едно, но какво да кажем за цената на моделите смартфони от среден клас? Това е малко по-трудно за проследяване тъй като говорим за стотици модели телефони. И все пак, след обстойно проучване става ясно, че цените в този сегмент на пазара имат много по-малки разлики в световен мащаб.

Разликите в цените на един и същ модел телефон в САЩ и Европа, Русия, Близкия изток и Южна Азия са около 50 долара, което е доста по-малка разлика в сравнение с флагманите. В Япония и Нова Зеландия плащат около 100 долара отгоре в сравнение с потребителите в САЩ. Отново, в Южна Америка смартфоните са значително по-скъпи, отколкото в останалата част на света, като цените обикновено са с 120 долара по-високи, отколкото в САЩ.

За съжаление, тази ситуация не е ограничена само до смартфоните. Повечето електроника която се продава в южното полукълбо е много по-скъпа в сравнение с другите страни, поради високите данъци и високите вносни мита, както и поради скъпите и трудни канали за дистрибуция.

Водещи цени по региони

Докато в САЩ и Европа хората избират по-скъпите модели и не се задоволят с малко, в Китай, Индия и другите части на Азия се купуват смартфони с много по-ниски цени на местни производители като Xiaomi, Oppo, LeEco и други. Може би е малко изненадващо, но е факт, че в азиатските страни, в които се произвеждат някои от най-известните марки смартфони, като Samsung в Южна Корея или Sony в Япония, цените на тези устройства обикновено са около тези които плащат клиентите в Европа.

Като говорим за Европа, Скандинавските страни остават най-скъпата част от континента за смартфони, докато във Великобритания е малко по-евтино, отколкото по-голямата част от Европа. В САЩ и Канада цените са малко по-ниски от тези в другите западни страни.

В южното полукълбо плащат значително по-скъпо за смартфон. В Латинска Америка, Африка, Нова Зеландия и Австралия, потребителите са много ощетени не само в това, че плащат много повече за смартфони, но и защото много водещи модели изобщо не се предлагат по тези места на света.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички