Къде са българските градове сред най-скъпите места за живеене?


Къде са българските градове сред най-скъпите места за живеене?
Снимка: iStock

16682

България постепенно, но уверено напредва към развития свят, в страната ни се предлагат все повече продукти и услуги, а с това неизбежно се увеличават и разходите за живот у нас.

Но къде се нареждат българските градове сред местата с най-висок стандарт в света? Отговор на това дава статистическият индекс Numbeо, който ежегодно публикува класация на най-скъпите градове в света.

София логично е най-висока класирана и заема 297-о място сред 441 градове в света по най-високи разходи за живот. Тя е е и единственият български град в топ 300. Далеч зад са Варна - на 333-о място, Пловдив – на 339-о, Бургас – на 358-мо място.

Колко струва животът у нас?

Разходите за живот на 4-членно семейство в София са 3055.31 лв. месечно, без да се включва евентуален наем. Един човек пък се нуждае от 870 лв., за да покрие месечните си разходи в столицата (отново без да се включва възможен наем).

За да живее във Варна, 4-членно семейство се нуждае от 2786.56 лв., без да е включен наема. Ако човек е сам, животът в морската столица ще му струва 792.03 лв.

Прави впечатление, че разходите във Варна са само 8.48% по-ниски от тези в София, а заплатите и покупателната способност в двата града е коренно различна.

Подобно е положението е и в Пловдив, където са нужни 2780 лв. на 4-членнно семейство, а ако човек живее самостоятелно, ще са му нужни 794 лв., без парите за наем. Разходите за живот в Пловдив са с 8.38% по-малки от тези в София, но средните заплати отново са осезаемо по-ниски.

Ако ще живее в Бургас, семейство от 4 души се нуждае от 2700 лв., а един човек - 788 лв. Това е с 11% по-евтино, отколкото в София, но възнагражденията в морския град отново са драстично по-ниски.

А в региона?

Както е посочено на уебсайта на услугата, "индексът на разходите за живот" се изчислява на базата на цени в магазини и ресторанти, такси за транспорт, сметки за комунални услуги и покупателната способност на местното население.

Няколко други балкански столици са малко по-евтини за живот от София. Например Букурещ (Румъния) е на 304 място, Белград (Сърбия) – на 308, Тирана (Албания) – на 314, следвана от Сараево (БиХ) на 315.

Най-скъпият град в региона е гръцката столица Атина, която заема 204-о място в класацията. Разходите за живот в нея са с почти 43% по-високи от тези в София. Заплатите в главния гръцки град обаче едва ли са чак толкова по-големи от софийските.

Западна Европа е най-скъпа 

Западноевропейските държави са най-скъпите места за живот.

Тази година Цюрих е лидер в индекса на разходите за живот.

Всички места в челната петорка са разпределени между швейцарски градове. Цюрих е следван от Базел, Лозана, Женева и Берн.

В челната десятка също влизат Ставангер, Осло и Трондхайм (всички в Норвегия), Рейкявик (Исландия) и Берген (Норвегия).

На последните места са Какрачи и Исламабад (Пакистан) и три малко известни индийски градове.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички