Къде ще отиде соята на САЩ, след като Китай я отхвърли?


Къде ще отиде соята на САЩ, след като Китай я отхвърли?
Снимка: Getty Images

5126

Американските производители на соя се насочват към нови пазари, тъй като търсенето от Китай рязко се понижи поради ескалиращата търговска война Вашингтон и Пекин.

Повече от година Вашингтон и Пекин са вплетени в сложна икономическа битка, като взаимно си налагат мита върху стоки за милиарди долари, а нарастващото напрежение плаши пазарите и вреди на перспективите за глобален икономически растеж.

Това предизвика рязък спад на американския износ на соя за Китай, като общите доставки се очаква да спаднат с около 2/3 до края на пазарния сезон, заяви Джим Сътър, изпълнителен директор на Американския съвет за износ на соя.

"Тази година износът ни за Китай изглежда, че ще бъде 1/3 от това, което беше през последните няколко години. Вместо да бъде 30 млн. тона, както през миналата година, изглежда, че ще бъде около 10 млн. тона тази година... Това е огромна разлика", посочи Сътър пред CNBC.

Китай е най-големият потребител на соя в света и приема 60% от износа на американска соя, преди търговската битка да намали нивата на доставките. Страната формира около 5.9 млрд. долара от изнесените от САЩ селскостопански продукти през 2018 г., според официални данни.

Ситуацията за американските фермери се влоши още повече, когато властите в Пекин обявиха във вторник, че се отказват от покупките на селскостопански продукти от САЩ, използвайки хода си като оръжие в продължаващата търговска война.

Говорител на китайското министерство на търговията заяви, че китайските компании са спрели да купуват американски селскостопански продукти в отговор на наскоро обявените от Доналд Тръмп 10%-ни мита върху китайски стоки на стойност 300 млрд. долара.

За да овладеят срива на китайските купувачи, американските производители на соя работят върху варианти за алтернативни пазари. Сред бързо растящите пазари, които са усвоили половината от останалите запаси, са Европа, развиващите се региони в Югоизточна Азия, Египет, Бангладеш и Пакистан.

Макар американската търговия със соя да работи, за да продаде онова, което иначе би отишло в Китай, "за съжаление не изглежда, че ще успеем да го постигнем през тази година", отбелязва Сътър.

Така че американските фермери се очаква да останат с рекордно високо ниво на оставащи запаси от над 1 милиард бушела през тази пазарна година, която приключва на 31 август, според изчисленията на министерството на земеделието на САЩ. Това е над 2 пъти повече от 438-те млн. бушела, останали през предходната пазарна година.

За да развие нови пазари, Американският съвет за износ на соя ще активизира своите маркетингови усилия в световен мащаб. Европа е пазар, на който американският износ на соя се е справил добре, като пазарният дял на американските маслодайни семена се очаква да достигне 75% от вноса тази година - спрямо 30% преди, отчита Сътър.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички