Къмпингуването отново е разрешено


Къмпингуването отново е разрешено
Снимка: iStock/Guliver

8822

Свободното къмпингуване вече не е забранено. Това реши Народното събрание с приемане на промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които отменят наскоро приетата забрана. Предложението е на Цвета Караянчева от ГЕРБ, предаде Actualno.com.

До забраната за къмпингуване се стигна след като председателят на комисията по регионално развитие Найден Зеленогорски внесе промени в ЗУЧК, според които се забраняваше къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажа. В пленарна зала в парламента идеята беше приета бързо и без дискусии на второ четене. Това обаче предизвика протести на желаещи да къмпингуват свободно, които искат регламентиране на този вид туризъм.

Междувременно стана ясно, че Министерство на туризма се готви да забрани тотално този вид туризъм по цялата територия на страната, този път с поправки, но в Закона за туризма. Това накара още повече хора да излязат на протести. След разпореждане на премиера Бойко Борисов, посоката на действие на законотворците се промени на 180 градуса, а групата на ГЕРБ, която първоначално подкрепяше забраната, веднага инициира отмяна на рестрикцията.

"В зона "А" се разрешава къмпингуването извън категоризираните къмпинги по ред и условия, определени в Закона за туризма и специфичните правила и нормативи, предвидени в други закони", гласи текстът на приетите днес, 21 април, промени, внесени от Караянчева. Те бяха подкрепени от 11 депутати, 2 се въздържаха.

По време на водещата комисия по регионално развитие през изминалата седмица Найден Зеленогорски оттегли промените, внесени от Реформаторския блок, които предвиждаха палатки, кемпери и каравани да могат да се разполагат в имоти, собственост на държавата и общините, както и в частни имоти, попадащи в горски територии, или в земеделски земи и в незастроени урбанизирани имоти. Идеята беше там да могат да се определят места за къмпингуване, но без промяна на предназначението на терените.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички