Кънев: Вече се заговори за държавен заем между Русия и България за АЕЦ "Белене"


Кънев: Вече се заговори за държавен заем между Русия и България за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

2775

Правителството вече откровено говори за междудържавен заем между Русия и България. Това е единственият вариант за реализирането на този проект - със задлъжняване на данъкоплатците. Това стана ясно от думите на Радан Кънев от политическото обединение "Демократична България" по отношение на реализацията на проекта АЕЦ "Белене".

Напълно ясно е, че имаме различна оценка на националния интерес. Има очевидно различна оценка на сеизмичния риск и на нуждите на България за нуждата от нова централа и икономическата страна на проекта, поясни Кънев пред БНТ.

По думите му в близките няколко милиона години сеизмичната картина в "Белене" няма да се промени. Днешните управляващи се опитват да ни лъготят, че на този свят има нещо като чисто частна атомна централа. Ядрената енергетика оставя наследство за милиони години. Затова и казах, че приказките за чисто частни проекти са несериозни, каза още Радан Кънев.

По никой начин не може да става дума за русофили и русофоби. ​Нито русофилията, нито русофобията имат място, има място националният интерес, посочи лидерът на АБВ Румен Петков. По думите му България трябва да запази ключовото си място в сферата на енергетиката в Европа. Нека да започнем да се борим за националния ни интерес, призова Петков.

Ние губим пари, губим пазар, губим енергия, губим нови технологии, защото се плашим с някакви несъществуващи неща. Нашият интерес е стратегически - да изградим днес ядрени мощности, за да изведем България в сферата на новите технологии, защото ядрена България и газова България всички ще имат интерес да я пазят, смята бившият вътрешен министър.

ГЕРБ срещу БСП

Колегите от БСП са включили тотална отмяна на решението от 2012 година, но нашето предложение да има мандат за правителството при определени условия, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Ако свалим целия мораториум и няма инвеститор, то държавата ще е принудена да продължи проекта, поясни Ненков каква е разликата в предложението на управляващите що се отнася до "Белене". Той заяви, че трябва да имаме нова базова мощност, след като ТЕЦ-овете ни ще излязат от пазара заради новите екологични изисквания от ЕС след 15-тина години. Депутатът добави и, че бъдещият инвеститор трябва да е готов да покрие разликата между производствена и пазарна цена в бъдеще - при по-висока производствена цена, а не да разчита на държавата.

Трябва да се отвори врата, да се даде ясен знак, опонира депутатът от БСП Александър Костадинов. Винаги вратата на проекта може да бъде затворена, добави той и обвини ГЕРБ, че с тяхното предложение дават правомощията изцяло на министъра на енергетиката да действа и припомни какво стана със сделката за ЧЕЗ.

Енергийният министър (бел. ред. - Теменужка Петкова) преди няколко години твърдеше, че това е корупционен проект, сега бил стратегически, възмути се бившият председател на СДС Мартин Димитров. И обвини сегашната власт, че никога не се е опитвала да продаде реакторите за "Белене" или да ги ползват за "Козлодуй". Димитров напомни и за сеизмичния риск и попита как хем няма да участва повече държавата, хем трябва да има 34% от бъдеща проектна компания с частен инвеститор, а сега събира едва 10% (бел. ред. - при похарчени около 2 млн. лева от държавата и бъдеща стойност на централата от около 10 млрд. евро). Това, че са прахосани 3 млрд. лева досега, не е основание да се прахосат още 20 млрд. лева, категоричен беше Димитров.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички