Лагард: Глобалната икономика би била още по-зле без отрицателните лихви


Лагард: Глобалната икономика би била още по-зле без отрицателните лихви
Снимка: Gettyimages.com

6382

Без политиката на отрицателни лихви, провеждана от редица централни банки, световната икономика би се представила още по-зле. Това заявява директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард пред Bloomberg.

Според нея негативните лихвени ставки в Европа и Япония са спомогнали за подкрепа на глобалния икономически растеж и за нарастване на цените, но в същото време тя предупреди, че в резултат на тази парична политика финансовият сектор в световен план може да се наложи да приложи нови бизнес модели.

"Ако нямахме тези отрицателни лихви, днес щяхме да се окажем в по-лошо положение, с инфлация вероятно по-ниска от тази, която е в момента и с икономически растеж вероятно по-слаб от този, който имаме понастоящем", заяви Лагард.

Централните банки на еврозоната и на Япония използват въведените от тях отрицателни лихвени проценти за стимулиране на икономиката, а председателят на Федералния резерв Джанет Йелън заяви по-рано тази седмица, че Централната банка на САЩ също е анализирала този финансов инструмент в случай, че трябва да се приложат допълнителни стимулиращи политики.

"Отрицателните лихвени проценти са сравнително нов икономически инструмент и е необходимо повече време, за да направим оценка на тази парична политиката", заяви Лагард, визирайки опасенията на редица анализатори и инвеститори, че подобна агресивна стимулираща политика може да има непреднамерени негативни последствия като навреждане на печалбите на търговските банки.

"Така че нека да видим, дали това ще стартира процес на нарастване на кредитите за реалната икономика, смяна на модела на поведение на хората, както и промяна на стратегиите на банките. В крайна сметка това може да е добре за икономиката - може би не завинаги, но поне за определен период от време", прогнозира шефът на МВФ.

Лагард коментира и състоянието на китайската икономика, отбелязвайки че, МВФ може и да повиши своята прогноза за нарастване на БВП на страната с 6,3% с оглед на планираните икономически реформи и стимулиращи мерки. Прогнозата ни може леко да се завиши след като направим оценка на наскоро обявения от властите в Пекин нов икономически пакет, сподели тя.

"Ние вярваме, че Китай ще продължи да расте. Ако тези реформи се изпълняват и ако обещаните стимули спомогнат за по-голямо потребление, отколкото за необходимото по принцип повишение на инвестициите, това би трябвало да подхрани кредитирането. Такава рецепта трябва да се окаже доста добра за Китай и да доведе до продължителен качествен икономически растеж", отбеляза Лагард, коментирайки новите икономически планове на китайският премиер Ли Къцян, представени неотдавна на годишния конгрес на управляващата в страната партия.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички