Лекар: Антибиотици взимайте само в краен случай


Лекар: Антибиотици взимайте само в краен случай
Снимка: Pixabay

4207

Злоупотребата с антибиотици излага на риск всички. Пациентите с инфекции са изложени на повишен риск. За тях се изразходват повече здравни ресурси. Това заяви на пресконференция представителят на Световната здравна организация (СЗО) в България д-р Скендер Сила по повод старта на Световната седмица за отговорното прилагане на антибиотиците, предаде БГНЕС.

През последните няколко години организацията работи в тясно сътрудничество с България за създаване на план за действие.

Без ефективно действащи антибиотици за профилактика и лечение на инфекции, редица медицински процедури като трансплантации, химиотерапии, лечение на диабет ще носят изключително високи рискове. Необходими са координирани действия, за да може появата и разпространението на резистентни микроби да бъдат сведени до минимум. България трябва да продължи и допълнително да укрепва надзора и лабораторния капацитет в тази област. Подобрете профилактиката и контрола на инфекциите в България. Бъдете разумни! Помислете и съвет потърсете!, препоръча Скендер Сила.

Според данни на СЗО само в Европа 33 000 души умират годишно в резултат на антибиотична резистентност. В световен мащаб броят достигна 700 000. Ако не се вземат мерки, очаква се този проблем да отнеме живота на милиони хора към 2050 година, прогнозира Сила.

„Говорим за разработване на национален план, но ще е необходимо голямо усилие от страна на здравните власти, отбеляза проф. Христо Даскалов, ръководител на Националния център по безопасност на храните към Ветеринарномедицинския институт.

Според него голямото предизвикателство е да се убедят хората да не ползват антибиотиците на всяка цена и при най-леките настинки. Антибиотиците трябва да се използват само и единствено за лечебни цели в крайна нужда.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички