Лекар: Редовното кръводаряване "подмладява" организма


Лекар: Редовното кръводаряване "подмладява" организма
Снимка: БГНЕС

11253

Все още битува разбирането, че трябва да има шест месеца между кръводаряванията, но срокът е два месеца. В годината се разрешава кръводаряване по пет пъти за мъжете и четири пъти за жените. Това каза д-р Васил Френкев, началник на Отделението по трансфузионна хематология – Смолян по повод Международния ден на кръводаряването - 14 юни.

По думите му, голяма част от хората вече знаят това и има много хора, които са дарили в началото на година и сега пак даряват.

„Единичното кръводаряване не носи кой знае каква полза организма, но редовното кръводаряване е полезно, защото организма се „подмладява“, тъй като кръвта, която се образуван на мястото на тази, която е дадена, е с по-добри качества, по-свежа и прясна, с транспортни възможности по отношение на кислород и други хранителни съставки. Ползите за дарителя на кръв са много, а за болния е безспорна“, поясни д-р Френкев пред "Фокус".

Той обясни, че кръводарителите трябва да бъдат здрави, но от друга страна са малко хората, които нямат здравословни проблеми.

„Има инструкции и наредби, в които се упоменава кои заболявания са противопоказни, като най-разпространените са високо кръвно налягане и диабет. Тези хора не могат да бъдат съвсем изключени от кръводаряването, но има правила – да не са вземали лекарства в предишния ден, показатели им да са в приемливи стойности. По изключение даряват и те, тъй като трудно може да се намерят здрави хора без никакви проблеми“, отбеляза д-р Френкев. Той уточни, че има правила и се стремят да ги спазват, защото и и двете страни трябва да бъдат удовлетворени.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички