Лекар: Ваксините срещу грип не са 100% ефикасни, но все пак си ги слагайте

Лекар: Ваксините срещу грип не са 100% ефикасни, но все пак си ги слагайте
Източник: Gettyimages.com

Само 20 до 30% от ваксинираните против грип са били реално защитени. Това сочи изследване на учени от Университета в Пенсилвания.

Според доц. Атанас Мангъров обаче, „единственото смислено нещо” е да се ваксинираш. Той все пак уточни, че помага и здравословния начин на живот – да спортуваш, да се храниш правилно.

Мангъров не видя новина в откритието на учените от Пенсилвания, като добави, че "това се случва всяка година" – имало реално покритие на ваксините от 20 до 80%. Ако се ваксинират 1 млн. души, поне 300 000 няма да се разболят, 10 000 няма да влязат в болница, а 1000 няма да умрат, уточни доцентът.

И добави, че грипните вируси са силно изменчиви, което затруднява разработването на 100% ефикасна ваксина. Всяка година има нови вируси, срещу които повечето хора нямат антитела, уточни Мангъров пред Нова телевизия.

Ефективността на противогрипните ваксини при деца е 1 към 3, което на много хора се вижда недостатъчно, но си купуват билетчета от лотарията, където шансът е многократно по-малък, даде друг аргумент в подкрепа на ваксинирането. Той уточни, че се ваксинира.

Доцентът не пожела да прави прогноза или да каже какви нови щамове се чакат през тази зима.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.