Лекар: Все по-чести са алергичните реакции при възрастни


Лекар: Все по-чести са алергичните реакции при възрастни
Снимка: iStock/Guliver

2529

„Доскоро хранителната алергия се смяташе за патент на детската възраст, при възрастните рядко се срещаше алергична реакция. През последните години обаче алергичните реакции при възрастни зачестяват“. Това каза специалистът по алергология и детски болести д-р Тихомир Мустаков пред БГНЕС.

„Това не са епидемиологични данни, а грубата клинична статистика. Трябва да се обърне внимание на този проблем. Причината е в обработката на храните. За съжаление те са все по-обработени, консервирани, складирани и т.н., което повишава тяхната алергенност“, обясни специалистът.

Според д-р Мустаков, въпреки че хранителните алергии доста са зачестили, те все още не заемат водещо място, но специалистът отбелязва друга тревожна статистика – все повече се наблюдават тежките (шокови) алергични реакции.

Алергологът коментира и редицата научни изследвания, според които родителите трябва да въведат новородените си към хранене с познатите алергенни храни в рамките на първите 4-8 месеца и да ги изложат на потенциални алергични източници в началото на живота им, за да развият толерантност към тези храни по-късно. „Проучвания в тази посока текат от много години. По принцип в интервала от 4 до 8 месеца е нормалният интервал за захранване на децата, бих казал и до 10 месеца. По отношение на силно алергизиращите храни, което е по-интересното в обсъжданата новина, също е въпрос на практика в съответните държави. Това се препоръчва в страните, където се получават много силни алергии с фатален изход“, поясни специалистът.

За пример д-р Мустаков посочи фъстъчените алергени и някои други ядки. „Те стандартно не се препоръчват в режима на захранване на кърмачетата. Сега съществуват някои нови наблюдения, че ако с храната на кърмачето бъде предоставен такъв алерген, това може да намали риска от алергия към фъстъци в следващите години от живота на детето“, смята той.

Сезонът на алергиите е пролетта. Специалистът припомни на всички чувствителни към полени, че те могат да предизвикат както лек дискомфорт, така и до оплаквания в целия период на цъфтеж, който у нас протича от март до септември. При хората с поленова алергия може да се развие и поленова астма, която също трябва да се лекува. В тази връзка д-р Мустаков подсеща всички чувствителни към полени хора, че когато есента техните симптоми отминат, е най-подходящият период за изследвания и лечение.

Във връзка с все по-дискутираното в медийното пространство движение на антиваксърите, които отричат ваксините с аргумента, че те са опасни и могат да причинят остра алергична реакция, медикът заяви: „Ваксинацията е едно от най-големите постижения на медицината изобщо. Нелепо е да я отричаме като метод и приложение. Но като всеки вид лечение всичко трябва да бъде строго индивидуализирано, според детето, което се подлага на имунизации. Трябва добре да се прецени кога е подходящо да бъде направено и какъв точно набор ваксини да се направят, за да бъде полезно и безопасно“, категоричен е д-р Мустаков.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички