Лекари формирали престъпна група за фалшиви ТЕЛК решения

Лекари формирали престъпна група за фалшиви ТЕЛК решения
Източник: iStock/Guliver

На територията на област Варна, област Бургас и някои съседни области в страната функционира организирана престъпна група (ОПГ). Тя се състои от 6-ма членове - петима са лекари, само едно лице не е лекар. Това каза Лидия Манолова, която е наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, предаде БГНЕС.

Този, който не е лекар и лекарят, който му е брат, са сирийски граждани, трайно установени да живеят във Варна, със семейства, с българско гражданство. „Двамата са посредници, които набират лица, желаещи да получат експертни решения от ТЕЛК - комисии“, обясни обвинителката. Тя посочи, че в схемите, които са осъществявани от ОПГ има лица, които са напълно здрави, посредниците им предлагат възможност да получават съответни пенсии и други следващи от това облаги, срещу заплащане от 1500 – 2000 лв. „Тези лица не отиват на преглед, те са изпращани от двамата посредници при лекари, които са членове на ОПГ и ние сме привлекли към наказателна отговорност. Това са травматолог, невролог, рентгенолог“, обясни Манолова.

Когато здрав човек е изпратен при такъв лекар, той трябвало да каже на лекаря парола. ОПГ-то е много капсулирана, затова се е налагало да се работи с лица, които са проверени. „На тези лица се съобщавала паролата и когато такава парола е съобщена на съответния специалист, след разговор с един от двамата посредници се уточнява каква точно диагноза да бъде посочена с оглед желанието на пациента в кавички. Ако той няма трудов стаж и не може да получава пенсия, процентът на неработоспособност, на инвалидност следва да е доста висок, тогава се налага дори и да има някакво заболяване на лицето, да се посочат такива данни от изследвания, които не са правени, че лицето да получи висок процент инвалидност и съответно да му се разреши да получава пенсия“, каза прокурорът.

След като човекът отиде при съответния специалист и съобщи паролата, специалистът го отпраща, подготвя всички документи и те отиват в ТЕЛК. „Тези посредници са имали членове в единия случай председателят на ТЕЛК, които са поемали конкретните случаи, придвижвали са документите, издавали са ТЕЛК-решения и лицето отива само на финала да си получи експертното решение и съответно да започне да получава следващите се от това облаги“, посочи Манолова.

Тя обясни, че при спецоперацията са били задържани 45 души. От тях към момента шестима са с обвинения – петима, от които лекари. Разпитани са 31 свидетели, които са ползватели на такива ТЕЛК-решения, 15 от тях пред съдия.

Обвиняемите са задържани за 72 часа. Предстои да се поиска от съда да им бъде взета мярка постоянен арест.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.