Лекари от Спешна помощ в Горна Оряховица масово хвърлят оставки


Лекари от Спешна помощ в Горна Оряховица масово хвърлят оставки
Снимка: БГНЕС

4314

Медиците от Спешна помощ в Горна Оряховица днес започнаха масово да подават оставките си в знак на протест срещу увеличаващата се агресия срещу здравните работници. След няколкочасово събрание на екипа с областното ръководство на Спешна помощ решение за повишаване на сигурността не беше постигнато и за няколко минути бяха депозирани 10 заявления за напускане. От работа си тръгва 20 на сто от екипа. След февруари няма яснота как ще се оказва спешна медицинска помощ за 80 хиляди жители, предава БНР.

Поводът за масовите оставки стана последното нападение от началото на тази седмица, когато млада жена разби с мобилния си телефон устата на фелдшерът Наталия Армянова по време на нощно дежурство. Тогава спешните медици от Горна Оряховица заявиха, че масово ще напуснат работа, ако не се намери начин за гарантиране на сигурността им. Към днешна дата решение няма и за 10 минути 20 на сто от екипа на Спешна помощ днес депозира едномесечните си предизвестия за напускане. След 19 години в системата от работа си тръгва фелдшерът Стела Маркова:

"Не се чувствам защитена, идвам със страх на работа. Особено нощно време не зная какво ме чака и какво ще се случи и дали ще се върна".

Оставката си депозира и старшият медицински фелдшер Иван Шишков с настояване за ефективни наказания за нападателите над здравни работници:

"Ще видим какви мерки ще се вземат от Министерство, от Народно събрание, от Прокуратура и тогава окончателно ще решаваме нашата съдба за този филиал. Жалко, че оставяме такова голямо население без медицинско обслужване, заради такива случаи, които напоследък много зачестиха".

Очертава се сериозна криза, защото 80 000 жители на Горна Оряховица, Лясковец и част от община Стражица ще останат без спешна помощ, коментира областният директор д-р Валентина Хаджирадева:

"Февруари месец ще бъде критично и проблемно, ако не размислят колегите, както ги помолих. Ще направя втори доклад до Министерството на здравеопазването, ще направим усилия тук да променим начина на охрана. Те не са крепостни селяни и когато пожелаят да напуснат, аз освен да ги убеждавам, не мога насила да ги задържа".

Няма нито един кандидат, който да заеме мястото на напускащите спешни медици.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички