Лекарите да могат да получават заплата само в една болница, гласи предложение

Лекарите да могат да получават заплата само в една болница, гласи предложение
Източник: БГНЕС

Нови ограничения за лекарите се предлагат през бюджета за следващата година. Идеята е медиците да получават заплащане за работата си само в една болница.

От една страна, така може да се контролира фиктивното назначаване на лекари в лечебните заведения. Притеснението на съсловната организация обаче е, че заради недостига на специалисти ще бъдат ощетени хората извън големите градове, предава Нова телевизия.

В началото на годината държавата започна да проверява болниците в страната за фиктивни договори с лекари. Още тогава се чуха признания, че макар и да се водят на работа, невинаги лекарите са налице. Причината - с фиктивните назначения могат да покрият изискванията на сегашните медицински стандарти.

„Лекарите в страната намаляват всеки един ден. С всяка една година ние се стопяваме, ставаме все по-малко, младите напускат страната”, коментира д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

С тази констатация се изчерпва общото в мнението на лекарското съсловие и на държавата. С проектопредложението не се забранява на лекарите да работят на повече от едно място, но Здравната каса няма да им плати. От институцията отказаха коментар по темата, както и да отговорят писмено на поставените въпроси.

Заради трудния достъп до здравеопазване по парични, но и по транспортни причини, и от една от пациентските организации са скептични към предложението. Предстои окончателно решение за предложенията да вземат депутатите в парламента.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.