Лекарите от болницата в Поморие не са получавали заплати от юли


Лекарите от болницата в Поморие не са получавали заплати от юли
Снимка: Thinkstock

2633

Едва 60% от заплатата си са получавали лекарите от общинската болница в Поморие, а последното им плащане е било през месец юли тази година. Персоналът масово напуска, което блокира работата на здравното заведение.

Според д-р Колчев проблемите на болницата са трупани с години и се задълбочават поради некадърността на управляващите през последните години, които не разбират значимостта на здравеопазването. Това е геноцид, каза д-р Колчев пред bTV.

Според управителят на болницата д-р Караилиева проблемът идва от там, че лекарите предпочитат други здравни заведения, където заплатите са по-високи. По думите ѝ един от главните проблеми е, че общинските болници не фигурират в списъка със специализации. Ако това се промени, младите лекари ще имат стимул да останат да работят в този вид болници, смята тя.

Според кмета Поморие Иван Алексиев опасността за болницата е резултат от лошата политика в здравеопазването - има пълна нравнопоставеност между общински, държавни и частни болници.

За РЗИ-Бургас решението на проблема може би се крие в преструктурирането на здравното заведение.

Припомняме, че преди дни здравният министър проф. Николай Петров призна, че има застрашени болници от фалит. Болниците били групирани в няколко групи. Такива, които са директно заплашени, които са в кризисна ситуация, такива, които се очаква да влязат в такава ситуация, има и такива, които са добре.

Относно това какви мерки е предвидило министерството, Петров обясни, че е нужен индивидуален подход - екип финансисти и юристи отиват на място и поемат управлението. Ресорният министър каза, че процес на промяна на ръководства на болници тече и в момента.

По-рано беше изплатена и субсидия за спешност за болницата във Враца, която също беше пред закриване, в размер на 50 00-100 000 лв. за два месеца. Взето е и решение да се отпуснат още 300 000 лв. финансова помощ.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички