Леонардо ди Каприо – повече от носител на „Оскар“


Леонардо ди Каприо – повече от носител на „Оскар“
Снимка: Getty Images

10924

За радост на половината свят Леонардо ди Каприо най-сетне получи признанието, което заслужава. На 88-ата церемония за раздаване на наградите „Оскар“ той грабна статуетката в категорията за най-добра мъжка роля за изпълнението си във филма „Завръщането“.

Талантът на Лео е безспорен – той отдавна е доказал, че е нещо повече от сладникавия Джак от „Титатник“. Актьорът обаче спечели още по-голямо уважение с това, че избра в речта си да обърне внимание на опасните климатични промени в света.

"За да заснемем "Завръщането" отидохме толкова на юг, само за да намерим сняг... Промяната в климата е реалност! Случва се точно сега! Това е най-голямата заплаха. Нужно е да работим заедно за промяната. Трябва да подкрепяме световните лидери, които говорят за цялото човечество, милиардите хора по света, които ще имат най-голяма полза от промяна. Трябва да се борим за децата на нашите деца, срещу лакомията на някои политици. Благодаря на всички за тази страхотна награда, нека не приемаме света за даденост. Не приемам и наградата си тази вечер за даденост. Благодаря Ви!", заяви ди Каприо с "Оскар" в ръка след 25 години в киното.

Имате ли нужда от още причини да харесвате Лео? Актьорът от години е активист за защита на околната среда. През 2000 г. той отбеляза Деня на земята, като направи телевизионно интервю с президента Бил Клинтън по въпросите на глобалното затопляне. През 2007 г. пък създаде „Единадесетият час“ - документален филм, свързан с темата. Основател е на Фондация „Леонардо ди Каприо“,която подкрепя редица природни каузи. На последния Световен икономически форум в Давос Лео държа реч, с която обяви, че фондацията дарява 15 млн. долара за борбата с вредните влияния върху околната среда. Преди време пък самият той дари 1 млн. долара от личните си средства за опазване на океаните. А през януари тази година се срещна с папа Франциск, за да обсъдят именно тези проблеми.

И докато киноманите с нетърпение очакват следващия филм на холивудската звезда, екоактивистите се надяват, че усилията му за обръщане на негативните тенденции в природата няма да са напразни.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички