Левицата иска да се намали ДДС на хляба

Левицата иска да се намали ДДС на хляба
Източник: БГНЕС

Предлагаме да се намали ДДС на хляба. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

На брифинг в централата на партията от БСП настояха ДДС-то върху хляба да стане 5%, а причината за това е започналото увеличение на цената на този продукт заради повишение в цените на енергоносителите.

„Хлябът е изключително важна стока, която влиза всеки ден във всеки дом. Търсим начин как може да се повлия на цената и какво да се направи, за да няма ценови шок. За нас и за всеки българин, това е изключително важно“,  каза Нинова, цитирана от БГНЕС.

Тя подчерта, че годишно в българския бюджет постъпват 60 млн. лева от ДДС върху този продукт при ставка 20%. Ако данъкът бъде намален на 5%, постъпленията ще намалеят с 45 млн. лева. „Според експерти, това може да се компенсира с изсветляване на сектора, защото според експерти има много голям „сив“ сектор“, смята Нинова.

Лидерът на левицата подчерта, че намаляването на данъка ще се компенсира и от излишъците в бюджета.

„Рискът е да не се получи спекула и търговците да стопират цената на хляба, да не я намалят и да приберат разликата като печалба. Става въпрос за контрола върху целия този процес“, подчерта Нинова.

Според нея намаляването на ДДС на хляба е само част от по-големия разговор за диференциран данък върху някои храни от първа необходимост. От целия ЕС само две държави нямат диференцирано ДДС върху храните – България и Дания.

Корнелия Нинова коментира и внесената жалба от БСП върху последните промени в Административно-процесуалния кодекс, които се превърнаха в спорни. „Това е наша позиция още преди разглеждането на ветото. Още когато го гледахме този закон на първо и второ четене ние изразихме аргументите си за този закон и защо не бива драстично да се увеличават съдебните такси, защо не бива да бъдат закрити заседание и т.н. Имаме своята принципна позиция, че с този закон правителството посегна на прозрачността и информираността на обществото. Направи правосъдието недостъпно за много хора, т.е. не ние хрумнало днес да сезираме Конституционния съд. Цяло лято сме работили по тази жалба. Не мисля, че между нас с президента има разминаване“, смята Нинова.

От „Позитано“ 20 отново настояха цялото правителство да подаде оставка, а според тях смяната на тримата министри заради катастрофата в Своге и просто печелене на време.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.