Либертарианците в България се заканиха да протестират заради "полицейски" правомощия на ДАИ


Либертарианците в България се заканиха да протестират заради "полицейски" правомощия на ДАИ
Снимка: mtitc.government.bg

3440

С решението на държавата да спира и глобява хора, извършващи споделени пътувания, се разчиства пътя на скъпите билети за автобусни превози в началото на летния сезон. Това е мнението на експерти от Българско либертарианско общество, организатори на миналогодишните протести в подкрепа на Uber, по повод внесените промени в Закона за автомобилните превози от миналата седмица. По силата на новите текстове, служителите на ДАИ (Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация) ще могат да събират данни от трети лица за това дали даден водач е споделил разходите си за пътуване с другите пътници (чл. 91, ал. 3).

Въпреки че в началото на месеца Европейската комисия представи „Програма за икономика на споделянето“, в която насърчава практики като споделеното пътуване и препоръча на членките на съюза да прибягват до регулации само в краен случай, нашата държава предприе противоположния подход. Налице са примери от държави като САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Китай, където водачите, които споделят автомобила си с поне още двама пасажери, могат да използват ексклузивни ненатоварени ленти от пътното платно, като по този начин ефективно се намаляват както трафика, така и вредните емисии във въздуха.

„Действията на държавата ни подсказват за лобистки натиск, фаворизирането на определени играчи и отстраняването на конкуренцията, която е по-евтина, бърза и екологична“, заяви Стоян Панчев – председател на обществото, като припомни, че подобен беше случая и със спирането на Uber в края на миналата година. Ако промените в закона минат през Народното събрание, от Българско либертарианско общество се заканват за протестни акции, както направиха и при отстраняването на Uber.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички