Личен лекар: Вече нямаме сили

Личен лекар: Вече нямаме сили
Източник: iStock/Guliver

"Ние нямаме вече сили. Средната възраст на личните лекари в страната е 59 години. Всеки от нас има някакъв капацитет и предел за това колко пациенти да приеме. След 10 години няма да има кой да ни обслужи. Проблемът е, че няма млади хора. Толкова е обезверен самият лекар, че за нас всеки напуснал лекар в ДКЦ-то носи допълнителни пациенти, които никой не иска да ги вземе."

Това заяви в интервю за bTV общопрактуващият лекар Петър Самарев и уточни, че от години  алармират, че личните лекари в страната намаляват. През 2000 година те са били 5 хиляди, а сега са 4 хиляди.

По думите му, за да се разрешат проблемите първо самите лекари трябва да са по-заинтересовани:

"Натоварването е убийствено, администрацията също. Ние просто искаме да работим медицина. Ако се приеме, че 10 минути се отделя на един пациент, то 2 минути е прегледът, останалите 8 са администрация. Затова не е интересна тази професия и има все по-малко лични лекари,", допълни още Самарев.

Той прогнозира, че най-тежко ще бъде положението в малките градове и населени места.

"Очевидно е, че има необходимост от промяна, която да доведе до това да има повече общопрактикуващи лекари", каза от своя страна д-р Стойчо Кацаров.

Според него един от проблемите е начинът, по който се формира заплащането въз основа на листата с пациенти:

"Ако пациентът би могъл да избере за всеки преглед различен общопрактикуващ лекар проблемът със записването автоматично ще отпадне, смята Кацров. Има много различни начини да се променят нещата и моментът е назрял."

Кацаров припомни, че до преди няколко години, завършилите медицина са могли да започнат да практикуват обща медицина, сега вече се изисква задължително наличие на специалност по обща медицина. Т.е. тази врата да влязат млади хора е затворена.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.