Личните лекари протестираха срещу административния хаос

Личните лекари протестираха срещу административния хаос
Източник: БГНЕС

Общопрактикуващите лекари излязоха на протест с настояване да бъдат намалени административните им задължения.

Десетки лични лекари изразяват недоволството си на митинг пред Националния дворец на културата, където се провежда неформална среща на министрите на здравеопазването на страните от ЕС. Според лекарите всички административни задължения, които законът им вменява, влошават работата им по лекуване на пациентите.

„Всеки от нас иска някакъв документ – било социални грижи, било служебна бележка, било някаква друга бележка. Ние сме писарите на системата. В крайна сметка, за да можем да вършим тази работа или трябва някой да я плати, или просто ние няма да можем да я вършим след определено време. Аз просто не записвам повече пациенти, защото не мога да ги обслужвам. Ако имах адекватно заплащане, за да наема кабинет и колега, на който да заплащам, ще обслужвам повече хора, но в момента ръбът е достигнат”, коментира д-р Николай Колев, заместник-председател на софийското Сдружение на общопрактикуващите лекари, предаде БГНЕС.

Той обясни, че като лекар успява да приема между 20 и 30 пациенти на ден. „Пред моя кабинет няма чакащи, защото давам часове и регулирам потока, но за следващите 3 дни няма свободен час. За какво говорим? Обажда се някой, който е болен, наместваме между другите и така. Нещата са много трудни, стават все по-трудни и ние за това пищим”, посочи д-р Колев.

„Чашата ни преля с отчитането на касовите бележки на пенсионерите. Кому е нужно това? Уморих се да бъда адвокат, счетоводител и всичко. Аз съм всичко друго, но не и лекар”, допълни той.

Бившият началник на централната реанимация в „Пирогов” проф. Милан Миланов също бе сред протестиращите лекари. „Човек и 5 висши образования да има не може да се оправи. Така не става. То не е административна тежест. Ако беше само тежест, човек ще се напъне и ще я носи. Това е административен хаос”, коментира той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.