Личните лекари ще трябва да издирят неваксинираните срещу морбили деца

Личните лекари ще трябва да издирят неваксинираните срещу морбили деца
Източник: Getty Images/Guliver

Всички лични лекари в страната ще трябва да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация срещу морбили и с пропуск в имунизационния календар. Това е една от мерките на Министерство на здравеопазването за справянето със заразата.

МЗ е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи.

От здравното ведомство апелират родителите, ако установят пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят личния си лекар.

Инкубационния период на болестта е средно от 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път.

Усложненията вследствие на заболяване от морбили, както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.

От здравното министерство съобщиха още, че в столичния квартал "Христо Ботев" ще бъде разположен мобилен кабинет за поставяне на ваксини срещу морбили.

Лекарите ще поставяни ваксини на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, за които е установено от общопрактикуващите лекари, че нямат имунизация или са пропуснали такава.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.