Лидерът на ЕНП иска спиране на "Северен поток 2", защото "сигурността е преди парите"


Лидерът на ЕНП иска спиране на "Северен поток 2", защото "сигурността е преди парите"
Снимка: iStock/Guliver

3021

Свобода, равенство, социална и независимо от външно влияние Европа – това бяха основните акценти в речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Някои от неговите предложения за промяна на ЕС срещнаха сериозни критики – например за транснационалните листи за евродепутати и за създаване на пост на европейски финансов министър, но като цяло Европейският парламент прие радушно речта на бившия премиер на Люксембург. Черешката на тортата обаче беше изказване на председателя на ЕП Антонио Таяни, който пак се заяде с Юнкер, тъй като председателят на ЕК не остана да отговаря на въпроси на евродепутатите заради заболяване. "Намери си по-добър доктор, за да можеш да ни отговаряш", даде съвет Таяни.

Основните мнения

Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Манферед Вебер обърна особено внимание на сигурността и категорично заяви, че "Северен поток 2" трябва да бъде спрян, защото "сигурността е преди парите". Вебер даде този пример, след като посочи, че агресивната политика на руския президент Владимир Путин води до сериозно напрежение и страх в Източна Европа. Германският политик не пропусна да посочи и Турция като заплаха, казвайки, че на границата на ЕС от Изток има 100 000 военни.

Джани Питела, лидерът на Групата на социалистите и демократите, поиска да има инициатива срещу "измамите на големите корпорации“. Скандално е магистри да започват работа при 500 евро на месец, каза той и поиска нито едно дете да не остава гладно. Питела изрично посочи и, че водената от него група няма да гласува за промяна на Дъблинския регламент, ако не отпадне текстът, според който в първата държава по регистрация може да бъде върнат всеки бежанец и мигрант.

Саид Камал, ръководител на Групата на консерваторите и реформистите, напомни, че санкциите срещу "Русия и други неприятни режими" трябва да бъдат поддържани и посочи, че в икономическо отношение не държавата създава работни места, а бизнесът и на него трябва да му се дава възможност от държавата да го прави.

Лидерът на АЛДЕ Ги Ферховщад изрази задоволство от речта на Юнкер. Той изрази съгласие с председателя на ЕК, че времето е "сега или никога" да бъде изградена Европа, за която хората мечтаят от години. Конкретно – система за законна миграция и строга гранична охрана на европейските граници, Европейски съюз на отбраната, за да не се решава от САЩ и Русия какво да прави Стария континент.

От Европейска обединена левица/Северна зелена левица бяха най-критични към Юнкер, като обърнаха внимание на CETA и как това споразумение противоречи на ангажимента ЕС да има водеща роля в борбата с климатичните промени. Беше посочено и, че планът „Юнкер“ всъщност е трябвало да бъде обърнат към социалното и към опазването на природата, както и да има задължителна минимална заплата навсякъде в ЕС плюс реална борба с държавите тип "данъчен рай". Още подробности четете в Actualno.com.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички