Лихвите по кредитите няма да се променят след премахването на СОФИБОР


Лихвите по кредитите няма да се променят след премахването на СОФИБОР
Снимка: iStock/Guliver

4362

Промяната в начина на определяне на лихвените проценти по кредитите от 1 юли няма да се усети от потребителите. Банките, които досега са използвали за база индекса СОФИБОР, ще го заменят с друг, без това да доведе до повишаване на лихвите по вече сключените договори. Това увери подуправителят на БНБ Нина Стоянова при второто четене на законопроекта за кредитните институции в бюджетната комисия в парламента.

До момента в централната банка не е постъпило искане за издаване на лиценз на администратор на СОФИБОР, след като БНБ обяви, че от 1 юли спира да го изчислява. Преди време шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова съобщи, че банките водят преговори с агенция Ройтерс, която евентуално можела да поеме изчисляването на индекса. Явно преговорите не са дали резултат.

Вместо това ще се приложат одобрените вчера на второ четене в бюджетната комисия нови разпоредби на закона за кредитните институции и в още други два закона - всяка банка да представи план пред БНБ за замяна на СОФИБОР с друг референтен лихвен процент, който обаче не трябва да води до оскъпяване на кредитите. "Всички банки вече са представили такива планове. Повечето предлагат да преминат на ЮРИБОР, има заявки и за основния лихвен процент, както и лихвената статистика на БНБ", обясни Нина Стоянова, цитирана от в. "Сега".

Замяната на СОФИБОР с друг референтен индекс ще засегне повечето от левовите кредити - потребителски и ипотечни, сключени в последните няколко години. "Промяната обаче не изисква преподписване на вече сключени договори. Всеки кредитополучател ще бъде уведомен до 1 юли от банката си за новата референтна база за определяне на лихвата. Ако клиентите не са доволни, те ще могат да сменят банката с друга, без да дължат наказателна такса", обясни Стоянова.

В закона за кредитите за недвижими имоти изрично е записано, че когато потребителят предсрочно погаси задълженията си заради промени в договора, свързана с новото изчисляване на лихвите, той не дължи обезщетение.

Решението на БНБ да преустанови изчисляването и публикуването на индекса СОФИБОР е следствие от затегнатите правила от Евросъюза след финансовата криза. Тогава стана ясно, че големи европейски банки са правили пазарни манипулации с индексите ЮРИБОР и ЛИБОР. Затова нов еврорегламент въведе изискването базата за смятане на лихвите да се изчислява само от лицензирани администратори.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички