Лошата хигиена - основна причина за разпространението на птичи грип

Лошата хигиена - основна причина за разпространението на птичи грип
Източник: iStock/Guliver

Към момента експертите от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) не са регистрирали масова смъртност сред дивите птици при теренните си дейности в страната. Това съобщават от дружеството.

За овладяването на ситуацията с птичия грип е необходимо стриктно спазване на превантивните мерки. Високите био-санитарни норми в птицефермите и личните стопанства са ключът за спиране на разпространението на птичия грип. Наложената на 3.1.2017 г от Министерство на земеделието и храните забрана за лов на птици също е важна мярка, която ще намали риска от контакт с болни птици и разпространение на заразата. Тази мярка ще ограничи и риска от контакт на хора с вируса, което повишава риска от възникване на нови и опасни мутации.

Дивите птици също се заразяват и могат да бъдат носители, но практиката показва, че епидемията обикновено следва търговските пътища и източниците на зараза обикновено са ферми с ниска хигиена. Птичият грип съществува естествено в природата. Опитът от избухването на епидемия преди години показа, че лоши практики и ниски хигиенни норми са основната причина болестта да вземе застрашителни размери. Тогава стана ясно, че употребата на птичи торове или птичи изпражнения като храна в рибни ферми и в селското стопанство е един от източниците на разпространение на заразата в Югоизточна Азия.

Интересен е фактът, че възникналите огнища на заразата съответстват до голяма степен на трасетата на търговските пътища и нямат припокриване с миграционните пътища на птиците. Трябва да се има предвид също, че вирусът може бързо да мутира, затова е важно да се наблюдават популациите на птиците, за да се търсят доказателства за появата на нови мутации.

Експертите предупреждават хората, които имат лични стопанства и отглеждат птици, да сигнализират, ако забележат необичайно поведение или умрели птици, както и да спазват висока лична хигиена, като измиват редовно ръцете си със сапун.

БДЗП за пореден път призовава хората, които намират безпомощни птици, да не ги улавят и да не се опитват да ги спасяват.  Гражданите могат да подават сигнали за болни или мъртви птици в цялата страна на спешния телефон за сигнали на Българска агенция по безопасност на храните – 0700 122 99 или на спешната телефонна линия – център 112, където сигналите за диви птици ще бъдат предавани в дежурния център на Изпълнителна агенция по горите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.