Лошата хигиена ни предразполага към летни вируси


Лошата хигиена ни предразполага към летни вируси
Снимка: iStock/Guliver

3739

Сезонът на високите температури и жегите е много благоприятен за взривове от вирусни инфекции, които народът нарича летен грип. Това каза вирусологът академик Ангел Гълъбов пред БГНЕС.

През лятото ни атакуват вируси - най-често ентеровируси, които имат много висока изменчивост. Няма в биологията друг вид, който така да се изменя като ентеровирусите. Те причиняват лесно предаващи се инфекции, без да имат изразена симптоматика. Най-лесно това става чрез мръсните ръце, които са източник на инфекцията.

Начинът на приготвяне на храната вкъщи и в заведенията за обществено хранене, обществените тоалетни, както и отпадните води са основните източници на зараза. Тези ентеровируси са толкова устойчиви, че са близки по устойчивост до спорите.

Особеното и проблематичното за ентеровирусите е, че един и същи вирус може при еднакви условия да даде различна симптоматика. Инкубационният период след заразяване е един - два дни. В малко случаи клиничната картина се проявява от преминаването на вирусите от тънките черва и може да доведе до енцефалити и менингити, но също и да атакуват сърцето и дори да предизвика диабет от първи тип, т.е. такъв, при който хората са инсулинозависими, обясни специалистът.

Единственият качествен и ефективен начин да се преборим с тези летни вируси е да се спазва много строга хигиена. Прекият контакт е начин за предаване на инфекцията. Това налага непрекъснато да се мият ръцете, да се измиват плодовете преди да се консумират, както и много добре да се приготвя месото преди консумация. През лятото хората прекарват почивката си на море и там начинът на организиране на общественото хранене е по-различен, затова трябва да се внимава, когато се посещават ресторантите и да не се купува храна от амбулантни търговци, съветва академик Ангел Гълъбов.

Мухите също са преносител на вируси. Няма ваксини срещу ентеровирусите освен този за детски паралич, който се причинява също от вид ентеровирус.

Специалистът обясни също, че ентеровирусите се лекуват само симптоматично. Един от начините за лечение при тежки инфекции е чрез химиотерапия. Според него химиотерапията е била използвана първоначално точно за борба с паразити, вируси и бактерии, а по-късно е била приложена при онкологичните болести.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички