Лошо качество и ниски добиви на пшеницата заради дъждовете


Лошо качество и ниски добиви на пшеницата заради дъждовете
Снимка: БГНЕС

2949

Тази година е тежка, с лошо качество на пшеницата и с ниски добиви заради бурите, дъждовете и градушките. Това каза Николай Киров, председател на Съюз на зърнопроизводителите-Бургас, пред "Фокус".

Според него не е ясно още какви точно ще бъдат загубите, но няма да са по малко от 20-30%, като положението във всички райони е еднакво лошо. „Вчера ходих да видя граха и всичкият беше паднал на земята, на 100%, неожъната рапицата също. Това става от влага, слънце, влага“, добави Киров.

Положението при слънчогледа обаче е различно. „Слънчогледът върви добре. На него дъждовете и хладното време му се отразяват положително“, каза още зърнопроизводителят. Според Киров, ако обаче продължат дъждовете и през септември, стопаните няма да могат да приберат и него.

Жътвата не е закъсняла, защото тя по принцип се извършва през юли месец. „Тук не е въпрос до закъснение, въпросът е да успеем да я приберем“, допълни Киров.

По думите му дъждовете влошават качеството на пшеницата, възпрепятстват жътвата и една част от пшеницата пада, а всеки ден затъват трактори и комбайни. „Само за последните няколко дена паднаха около 80-100 л/кв.м дъжд. Целият месец май и месец юни валя. Водата няма къде да отиде, не може да изсъхне и за това затъват комбайните“, каза още зърнопроизводителят.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички