Лукарски: Високоинтензивните на знание услуги у нас растат, но бавно

Лукарски: Високоинтензивните на знание услуги у нас растат, но бавно
Източник: БГНЕС

Относителният дял на високоинтензивните на знание услуги в България расте през последните години, но с бавен темп. Това каза заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на представянето на Инвестиционния план на Европа или т.нар план „Юнкер” в представителството на ЕК в София.

Делът на интензивните на знания услуги в България е 15.6% при 32.4% за Естония. По този показател България е предпоследна сред страните членки от Източна Европа, каза министърът.

Производителността на труда сред малките и средни предприятия (МСП) също расте бавно, каза Лукарски.

Един приоритети е повишаването на конкурентноспособността на малките и средните предприятия и включването им в регионалните и глобални вериги на добавена стойност, каза Лукарски.

Лукарски представи мерките за насърчаване на малките и средни предприятия в България и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г.

МПС съставляват 99.8% от всички предприятия в страната и осигуряват заетост на над 75% от всички заети, каза Лукарски. По думите му те създават близо 60% от добавената стойност, генерирана от всички предприятия, съобщават от Министерството на икономиката, цитирайки изказването на министъра.

Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) е основният механизъм за постигане на заложените в Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия, посочи министър Лукарски. Мерките по програмата са насочени към подкрепа за повишаване на конкурентноспособността и експортния потенциал и подобряване достъпа на МСП до финансиране.

Бюджетът по ОПИК е в размер на 1,39 млрд. евро, от които отпуснатите от ЕК средства са 1,18 млрд. евро. Основният фокус на Програмата са малките и средни предприятия.

Пусната първата процедура по програмата с бюджет от 150 млн. евро за  подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия, през септември ще стартира процедура за подкрепа на иновации, а през декември – за енергийна ефективност, каза Лукарски.

Стимулирането на предприемачеството и на малките и средни предприятия е ключов елемент в програмата на Министерство на икономиката, каза още икономическият министър.

Редактор: Петя Бързилска

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.