Лукарски: Целта ни е до 2020 г. разходите за наука да достигнат 1,5%


Лукарски: Целта ни е до 2020 г. разходите за наука да достигнат 1,5%
Снимка:

2579

България си поставя амбициозната цел до 2020 г. делът на разходите за научно-изследователска и развойна дейност да достигне 1.5% от БВП. Вярваме, че тази цел е достижима, като за постигането й е необходимо да дефинираме обща визия за развитие. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на откриването на работна среща на тема „Предизвикателствата на технологичното развитие на България“, организирана от Българска академия на науките (БАН).

Лукарски подчерта, че провежданите от Министерство на икономиката политики са насочени към стимулиране на иновациите като основен фактор за постигане на ускорен растеж и повишаване на добавената стойност в икономиката ни и допълни, че насърчаването на иновациите е приоритетна задача в новия програмен период. Основният механизъм за изпълнението й е Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Предвидени са повече средства за националното съфинансиране на иновативни проекти. Като потвърждение на водената политка за насърчаване на иновациите, бяха думите на акад. Сендов, че през последните два месеца министърът на икономиката е направил много за отбранителната индустрия.

По думите на икономическия министър съществуващата в момента иновативна среда не допринася за ускоряване на икономическия растеж на България. Той посочи, че през 2014 г. разходите за научно-изследователска и развойна дейност отбелязват ръст от 25.8%, надхвърляйки 650 млн. лв. Делът на тези разходи от БВП също нараства от 0.64% през 2013 г. до 0.78% през 2014 г. като с най-сериозен принос за увеличението имат частните предприятия. Миналата година с 9% се е повишил и броят на заетите с научно-изследователска и развойна дейност, които надхвърлят 19 000 души. Божидар Лукарски изрази надежда, че разработената от Министерство на икономиката Иновационна стратегия за интелигентна специализация ще осигури оптималното използване на средствата по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

„Необходимо е да се изгради модел на динамично взаимодействие между академичната общност и бизнеса. Само по този начин можем да генерираме иновации, които имат пазарен потенциал и реална добавена стойност за икономиката ни”, каза в заключение министърът.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички