Льо Мер: Без финансови услуги в споразумението за Brexit


Льо Мер: Без финансови услуги в споразумението за Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

2585

Сделката за свободна търговия след Brexit между Великобритания и ЕС не трябва да включва финансови услуги, заяви френският министър на икономиката Брюно льо Мер преди да се срещне със свой британски колега.

Коментарът на льо Мер е твърд отговор на британския премиер Тереза Мей, която каза в ключова реч в петък, че търговията в услугите като цяло има нужда „бъде по-задълбочена, отколкото всяко друго споразумение по свободна търговия“.

Пред BBC, преди да се срещне с британския финансов министър Филип Хамънд, Льо Мер каза: „Трябва ни сделка, трябва ни добра сделка. Но отново ще повторя, ние трябва да избегнем всяко неразбирателство между британския народ и френския народ, между Великобритания и ЕС. Финансовите услуги не могат да присъстват в споразумение за свободна търговия по много причини... По причини като стабилност, заради надзора, защото има някои много специфични правила за финансовите услуги", каза льо Мер.

Той добави, че Обединеното кралство ще трябва да приеме настоящата система, използвана от финансови дружества извън ЕС, допуснати да оперират в рамките на Европейския съюз.

"Имаме алтернативна система, която се нарича режим на еквивалентност ... Мисля, че това е най-доброто решение за финансовите услуги", каза льо Мер.

При Brexit финансовите фирми в Лондон ще загубят правата, които им позволяват да търгуват свободно с други страни от ЕС.

Големите финансови институции, включително британската банка HSBC, швейцарската компания UBS и американските гиганти JPMorgan и Morgan Stanley, вече потвърдиха намеренията си да преместят някои лондонски дейности в Париж, а също и в Амстердам, Дъблин и Франкфурт като резултата от излизането на Великобритания от ЕС след една година.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички