Любопитната причина, поради която такситата са жълти

Любопитната причина, поради която такситата са жълти
Източник: iStock/Guliver

В повечето държави по света приетият цвят за таксиметровите коли е жълтият, макар и да има изключения (в британската столица Лондон например такситата са черни). Защо това е така?

В началото, когато услугата се появила, собствениците на таксита в САЩ се конкурирали какви по-ефектни цветове да изберат за колите си, но постепенно жълтото започнало да се налага. През 60-те години на XX век в Ню Йорк дори задължили използването на цвета. Основната причина е доста прагматична - просто жълтото е най-видимият цвят от далечни разстояния, пише Time. 

По-неотдавнашни проучвания откриват, че жълтите таксита попадат в по-малко пътни инциденти. В Сингапур например част от такситата са жълти, а друга част – сини. Учени са проследили над 16 000 таксита за период от три месеца. Денем жълтите таксита имали с 5% по-малка вероятност да бъдат блъснати отзад, но голямата разлика проличавала след залез слънце. Вероятността да бъдат блъснати при жълтите таксита била с 19% по-малка. Вероятно причината е, че жълтите коли са по-видими под уличните светлини. Учените са изчислили, че ако всички таксита в Сингапур бяха жълти, това би спестило 1,4 милиона долара годишно.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.