МАЕ очаква търсенето на петрол да се повиши

МАЕ очаква търсенето на петрол да се повиши
Източник: Getty Images / Guliver

Световното търсене на петрол ще бъде по-високо от очакваното тази година, дължащо се на повишеното потребление в Индия, САЩ и Германия, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ).

"Прогнозите за ръст на търсенето на световни петролни продукти през 2017 г. бяха преразгледани до 1,4 милиона барела на ден, на изненадващо силни предварителни данни за търсенето през второто тримесечие", пише МАЕ в последния си месечен доклад за петролния пазар, предаде AFP.

„След слаб растеж на търсенето на петрол през първото тримесечие имаше рязко ускоряване през второто тримесечие , поради комбинация от очакваното увеличение на потреблението в Индия и някои изненадващи допълнения в САЩ и Германия", казаха още оттам.

Нигерия обеща да подкрепи мерките на ОПЕК, щом възстанови добива на нефт

Нигерия, която заедно с Либия е освободена от задължението да намали добива си, обеща да подкрепи мерките на ОПЕК...

Общо се очаква световното търсене на петрол да достигне 98 милиона барела на ден тази година. И през следващата година се очаква увеличение със същия темп до 99,4 милиона барела дневно.

През декември страните членки на ОПЕК и няколко външни партньори се споразумяха за намаляване на добива с цел стабилизиране на цените на петрола, който поевтиня чувствително през последните години. Някои наблюдатели смятат, че т. нар. "ребалансиране" на пазара и произтичащото от него покачване на цените отнема твърде дълго време, за да се материализира. МАЕ, от своя страна, призова за търпение.

САЩ са намалили стратегическия си петролен резерв

Cтpaтeгичecĸият пeтpoлeн peзepв нa CAЩ ce e нaмaлил пpeз пocлeднитe 17 ceдмици c 13 милиoнa бapeлa. Kъм 30 юни тoй ...

Споразумението за намаляване на продукцията впоследствие беше удължено до март 2018 г. Производителите ще се срещнат в Санкт Петербург на 24 юли, за да прегледат ситуацията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.