МАЕ се опасява от голям петролен излишък през 2017 г.


МАЕ се опасява от голям петролен излишък през 2017 г.
Снимка: iStock/Guliver

2389

Международната агенция по енергетика (MAE) предупреди, че петролният пазар рискува да остане с прекомерен излишък и през 2017-а година, ако ОПЕК не намали добивите. Причината - очаква се производителите по целия свят да увеличат предлагането на ценната суровини при намаляващ растеж на потреблението.

В своя редовен месечен доклад базираната в Париж важна енергийна организация посочва, че глобалното предлагане на петрол е нараснало през октомври с 800 хиляди барела на ден до 97,8 млн. барела, благодарение на рекордно производство на ОПЕК и на нарастване на добивите на страни извън картела като Русия, Бразилия, Канада и Казахстан. Това предаде националното радио.

В същото време МАЕ остави непроменена прогнозата си за растеж с 1,2 млн. барела на ден на търсенето на петрол през 2016-а година, като очаква потреблението да се увеличи със същото темпо и през следващата година, продължавайки по този начин да се забавя от петгодишния растежен връх от 1,8 млн. барела, достигнат през 2015-а година.

Организацията на страните износителки на петрол трябва да се срещне в края на ноември, за да обсъди предложеното преди време намалява на производството до диапазон между 33,0 млн. и 32,5 млн. барела на ден, но разногласията между членовете на картела по повод изключенията за някои страни - членки и относно конкретните добивни нива сякаш поставят под съмнение способността на ОПЕК да постигне по-съществено ограничаване на производството.

Според МАЕ производството само от страните - членки на ОПЕК е нараснало през октомври с 230 хиляди барела на ден до рекорден връх от 33,83 млн. барела. Това предполага, че в края на месеца картелът ще трябва да договори съкращаване на добивите с между 830 хиляди до 1,33 млн. барела, за да бъде достигнато предложеното по-рано ограничаване на производството.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички