МЕ: Държавните енергийни дружества изпълняват задълженията си


МЕ: Държавните енергийни дружества изпълняват задълженията си
Снимка: БГНЕС

2938

Държавните енергийни компании АЕЦ „Козлодуй“, „Национална електрическа компания“ ЕАД и ТЕЦ „Марица Изток“ 2 изпълняват стриктно задълженията си за осигуряване на електроенергия за свободния пазар, съобщиха от Министерството на енергетиката.

По информация на НЕК, от енергията, която тя предлага на борсата, ежедневно остават непродадени между 50 и 300 МВт. Тези данни бяха изнесени по време на среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с представители на големите индустриални предприятия в страната, в отговор на твърдения на бизнеса за недостиг на електроенергия на свободния пазар и повишаване на цените.

Усилията на министерството са насочени към създаване на условия за по-добра конкурентоспособност на бизнеса, което е от полза за цялото общество, подчерта министър Петкова. Тя припомни, че за една година на индустрията са били изплатени 300 млн. лв. от Фонд „Сигурност на Електроенергийната система“, държавна помощ по реда на Наредбата за намаляване тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници.

Петкова поясни, че Министерството на енергетиката не може да регулира цените, които се определят на свободния пазар, като резултат от търсенето и предлагането. Тя изрази готовност министерството да бъде домакин на среща през следващата седмица, в която да се включат и представители на КЕВР, както и на търговците на електроенергия. Целта е, ако има проблем, да се идентифицира и всички заедно да положат усилия за разрешаването му, заключи енергийният министър.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички